Kuře na 214 způsobů - část 4
151. Kuřecí pusinky smažené
400 g kuřecího masa,
100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 2 stroužky
česneku, hladká mouka, solamyl, olej, sůl.
..
Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky,
osolíme, posypeme solamylem, promícháme a
necháme v chladu uležet asi 2 hod. Vejce
spolu s asi 2 lžícemi hlad. mouky, česnekem
utřeným se solí a drobně nastrouhaným tvrdým
sýrem dobře rozšleháme. V takto připraveném
těstíčku namáčíme kousky kuřecího masa a ze
všech stran opečeme v rozpáleném oleji.
152. Kuřecí prsíčka
150 g prsíček, 1
vejce, 2lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 30 g
šunky, 30 g žampiónů, 20 g sýra, pepř, sůl,
olej. ..
Kuřecí prsíčka jemně naklepeme, osolíme,
opepříme. Z vajíčka, mouky a česneku uděláme
hustší těstíčko, v němž prsíčka obalíme, a
prudce osmažíme na oleji. Než se nám maso
osmaží, na druhé pánvi lehce osmažíme směs z
namočené housky, pokrájené šunky a žampiónů.
Když je vše hotovo, usmažená prsíčka polijeme
žampiónovou směsí a ozdobíme strouhaným
sýrem. Podáváme s hranolky.
153. Kuřecí prsíčka Požarski
1 kuře s játry, 200g
mletého telecího masa, 1/2 lžičky muškátového
květu, 1 lžíce koňaku, 1 dl smetany, 1 vejce,
4 lžíce másla, sůl, 150g žampiónů, 1 lžíce
petrželky. ..
Vykostěná stehna umeleme s telecím a játry,
ochutíme solí, kořením, smícháne se smetanou
a vejcem, zahustíme lžicí strouhanky a
přidáme petrželku. Prsa zbavíme kostí a kůže,
naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme
nádivkou, sepneme jehlami a opečeme na másle.
Upečeme doměkka v troubě společně s půlkami
žampiónů. Porce polijeme koňakem, zapálíme a
ihned zhasneme plamen.
154. Kuřecí prsíčka na
ementálském sýru
Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova opečeme
kuřecí prsíčka 6 ks. Potom maso osolíme a
opepříme, zalijeme 2 dcl bílého vína a 30
min. pod pokličkou dusíme. Mezi tím si
připravíme sýrovou omáčku:
Do menšího hrnce nalijeme 3 dcl smetany, na
mírném plameni ji ohříváme a postupně
přidáváme asi 20 dkg strouhaného sýru.
Vzniklou omáčku osolíme, opepříme, přidáme
špetku strouhaného muškátového oříšku a
vmícháme dva žloutky. Maso přendáme do
pekáče, zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme
asi 20 dkg strouhaného sýra a 30 min. pečeme
ve troubě.
155. Kuřcí prsa na
mandlích
Kuřecí nebo krůtí
prsa, sůl, pepř, 120g nandlí, hladká mouka na
obalení, máslo na smažení, sladká smetana,
petrželka, hlávkový salát. ..
Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na
centimetrové plátky a lehce nožem tupou
stranou naklepeme, pěkně je osolíme, sůl
vetřeme z obou stran. Plátky můžeme opepřit
nahrubo umletým pepřem a necháme několik
minut proležet Mezi tím si připravíme
oloupané mandle které nakrájíme na slabé
plátky a ty v másle upražíme do zlatova.
Musíme počítat s tím, že mandle ještě po
odstavení ze sporáku dojdou. Uleželé platky
masa slabě obalíme v hladké mouce a položíme
na pánev do rozpáleného másla,. Opečeme po
všech stranách , když je vše dobře propečené
dáme na maso upražené mandle i s máslem a
celý pokrm zalijeme sladkou smetanou. Na
menším plamenu dusíme asi tak 4 minuty a
masoryby v této šťávě podusíme, šťáva nesmí
být řídká, pokud je, tak dobu dušení
prodloužíme, až se šťáva zahustí. Dáme na
talíř podušené masom, které polijeme
smetanovou šťávou, ozdobíme petrželkou a
můžeme obložit několika lístky hlávkového
salátu. Jako příloha se hodí nové brambory
uvařené v celku. Po dobrém jídlu nezapomeňte
na stejně dobrou kávu.
156. Kuřecí prsíčka v alobalu
č.1
4 plátky z kuřecích
prsíček, 4 kousky drůbežích jater, grilovací
koření, 8 plátků anglické slaniny, 4 plátky
šunky, 4 střední cibule, 4 zelené a 4 červené
papriky, 12 menších rajčat nebo kečup, sůl,
olej. ..
Okořeněná a osolená prsíčka, okořeněná játra
a plátky slaniny zprudka z obou stran opečeme
na oleji. Cibuli pokrájíme na kolečka,
papriky na nudličky a rajčata na plátky. Na
alobal klademe připravené suroviny v tomto
pořadí: na střed alobalu vypečený tuk, 4
kolečka cibule, slaninu, prsíčka, pokropíme
vypečeným tukem, 2 kolečka cibule, slaninu,
játra, šunku, ozdobně narovnáme papriku a
rajčata nebo kečup. Opatrně zabalíme, abychom
neporušili úpravu. Pečeme ve středně teplé
troubě asi 35 minut, případně na ohni na
roštu. Podáváme s brambory a zeleninovým
salátem, případně s chlebem.
157. Kuřecí prsíčka v alobalu
č.2
500g kuřecích
prsíček, 80g tvrdého sýra, 80g šunky, 40g
másla, mletý pepř, mletá paprika, kari
koření, sůl. ..
Vykostěná kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky
a mírně naklepeme. Osolíme, okořeníme,
poklademe plátkem sýra a plátkem šunky, lehce
potřeme máslem nebo olejem a svineme. Závitek
pevně zabalíme do alobalu. Upečeme na roštu v
troubě nebo nagrilu. Podáváme s opečenými
brambory a zeleninovou oblohou.
158. Kuřecí prsíčka s
nivou
Kuřecí prsíčka,
plátky šunky nebo šunkového salámu, sýr niva,
hladká mouka, olej, pepř, sůl. ..
Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme,
osolíme, opepříme a položíme na ně po plátky
šunky nebo šunkového salámu a kousku nivy.
Potom takto obložené plátky stočíme do
úhledných závitků a spíchneme párátky.
Nakonec kuřecí závitky obalíme v hladké mouce
a opečeme je ze všech stran v rozpáleném
oleji. Jako přílohu podáváme smažené
bramborové hranolky, tatarskou omáčku a
zeleninový salát či zeleninovou oblohu.
159. Kuřecí prsíčka s
mangem
4 porce kuřecích
prsíček, 1 středně velké mango, 40g oleje,
40g másla, bílý pepř, jakékoliv sušené
bylinky, sůl. ..
Jednotlivá kuřecí prsíčka na povrchu lehce
nakrájíme, osolíme, opepříme, posypeme
bylinkami, pokapeme trochou oleje a takto
připravené je necháme asi hodinu odležet.
Potom je zprudka na oleji opečeme, přidáme
máslo, řezy manga a zvolna dohotovíme.
Příloha: brambory.
160. Kuřecí prsíčka s pomeranči a
koriandrem
600g kuřecích
prsíček, 2 oloupané pomeranče, 1 lžička
tlučeného koriandru, 1 lžíce sekaných mandlí,
1 dl dezertního vína, 1 lžička Glutasolu, 1
lžička škrobové moučky, špetka soli, 3 lžíce
oleje. ..
Maso nakrájíme na nudličky, mírně osolíme,
obalíme v škrobové moučce a prudce osmažíme
na oleji. Olej slijeme, přidáme plátky
pomeranče, koriandr, mandle, Glutasol a víno.
Už jen krátce podusíme a podáváme s rýží nebo
těstovinami.
161. Kuřecí prsíčka s
brambory
4 porce z kuřecích
prs (600g), 500g brambor, 2 středně velké
cibule, 1 mrkev, 50g anglické slaniny, pepř,
sůl, máslo na potření. ..
4 čtverce alobalu potřeme máslem, Na každý
položíme mírně osolený plát kuřecího masa. Na
něj poklademe oloupané, na kolečka pokrájené
brambory, posypeme strouhanou cibulí i
strouhanou mrkví, znovu osolíme, opepříme,
přidáme plátky slaniny a zabalíme. Pečeme 30
minut při 200 OC.
162. Kuřecí prsíčka s ananasem a
mandlemi
Kuřecí prsíčka naklepeme a obalíme v mouce,
po obou stranách osmahneme na oleji. Vložíme
do alobalu,poklademe okapaným ananasem a
nasekanými mandlemi, zakapeme rozpuštěnou
ramou. Zabalíme a dáme asi na 20.minut
zapéci. Podáváme s bramborem.
163. Kuřecí prsíčka se sýrem
Kuřecí prsíčka,
vegeta, olej, sýr Eidam, 1 dl šlehačky,
mléko. ..
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky,
promícháme s vegetou a necháme odležet.
Osmažíme na horkém oleji, odstavíme a slijeme
tuk. Znovu rozpálíme, vlijeme šlehačku,
počkáme až začne vřít, zasypeme jemně
strouhaným sýrem, necháme rozpustit do
omáčkové hustoty, v případě potřeby zředíme
moukou.
164. Kuřecí prsíčka se
špenátem
150g pohanky. 3/4 l
zeleninového vývaru, 300g čerstvého špenátu,
100g žampiónů, 1 mrkev, 150g kuřecích
prsíček, 1 svazeček pažitky, 1 lžíce medu, 6
lžic octa, sůl, pepř, 8 lžic ořechového
oleje. ..
Pohanku vysypeme do vařícího vývaru a necháme
pod pokličkou nabobtnat. Kuřecí prsíčka
osolíme a opepříme a opékáme 10 minut po obou
stranách dozlatova. Vyjmeme a na tuku krátce
osmahneme plátky žampiónů. Očištěnou mrkev
nakrájíme na kolečka. Omyté listy špenátu,
maso nakrájené na nudličky, žampióny a
nabobtnalou pohanku urovnáme na talíře a
bohatě zakapeme zálivkou.
165. Kuřecí prsíčka se
šunkou
200g kuřecích
prsíček, 2 bílky, 4 lžíce rostlinného oleje,
50g šunky. 2 dl bílého vína, 1 lžička soli,
trochu tymiánu. ..
Maso z kuřecích prsíček pokrájíme na tenké
plátky, promícháme s bílky, opečeme na oleji
doměkka a položíme na vyhřátý talíř.
Rozpálíme další část oleje, přidáme tenké
plátky šunky a opečeme ji. Potom vše pokapeme
vařící vodou s bílým vínem, osolíme,
okořeníme tymiánem, přidáme plátky kuřecího
masa a za stálého míchání necháme přejít
varem. Jako přílohu podáváme rýži.
166. Kuřecí prsíčka plněná
hermelínem
Prsíčka, hermelín,
sůl, olej, bílé víno, šlehačka, bílý pepř,
citrón, provensánské koření, loupané mandle.
..
Kuřecí prsíčka nakrojíme do kapsy, mírně
naklepeme, vložíme trojúhelníček hermelínu,
několik mandliček, mírně zaklepneme a
smažíme. Kousek másla rozpustíme, zaprášíme
hladkou moukou, zapěníme, zalejeme šlehačkou
a mírně provaříme. Nakonec přilijeme víno,
přidáme provensánské koření, sekané mandle a
výpek z masa. Zavaříme a omáčkou zaléváme
prsíčka na talíři.
167. Plněná kuřecí prsíčka
č1
4 porce kuřecích
prsíček, 100g tvrdého sýra, 75g jader
vlašských ořechů, 1 lžíce sekané petrželové
natě, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 5 lžic mléka,
50g oleje, 50g másla, 75g hladké mouky.
..
Kuřecí prsíčka zbavíme kůže, kostí a zlehka
je naklepeme. prořízneme do nich kapsu a
naplníme ji směsí ze strouhaného sýra,
petrželky a drcených jader ořechů. Otvor
spíchneme párátkem. Osolíme, opepříme.
obalíme v mouce, namočíme do rozšlehaných
vajec s mlékem a opečeme na oleji. Přidáme
máslo a zvolna dusíme. Podáváme s dušenou
rýží.
168. Plněná kuřecí prsíčka
č.2
Pro 4 osoby - 4
porce kuřecích prsou, sůl, pepř, 100g šunky,
50g sýra, rozmarýn, zelená petrželka, mouka,
2 vejce, asi 1 dl mléka nebo piva,
strouhanka. ..
Celková doba přípravy 40 minut. Doba
fritování 6-7 minut. Teplota 170OC.
Každou porci kuřete opatrně vykostíme,
rozřízneme tak, aby vznikla kapsa. Všechny
porce naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku
nakrájíme na drobné kostičky, sýr nastrouháme
najemno. Sýr smícháme se šunkou, nasekaným
rozmarýnem a petrželkou. Směsí naplníme
všechny kapsy. Uzavřeme je párátky nebo
zašijeme nití. Jednotlivé porce obalíme
nejprve v mouce, potom ve vejcích smíchaných
s mlékem nebo pivem a nakonec ve strouhance.
Tuk ve fritovacím hrnci zahřejeme na
požadovanou teplotu a obalená kuřecí prsa
fritujeme dozlatova. Plněná kuřecí prsa
podáváme se zeleninovým salátem a vařenými
brambory.
169. Plněná kuřecí prsíčka
č.3
Pro 2 osoby - 2
řízky z kuřecích prsou nebo 4 menší, 4 lžičky
plnotučné hořčice, 2 lžíce másla, 50g
strouhané Nivy, 100g strouhaného ementálu,
šťáva z poloviny citrónu, tuk na pečení, sůl
a pepř. ..
Začneme přípravou sýrového překvapení. Máslo
utřeme do pěny, vmícháme strouhanou Nivu a
ementál, ochutíme citrónovou šťávou, a třeme
dohladka. Pak dáme vychladit směs do
ledničky. Když pěkně ztuhne, uděláme z ní
válečky nebo nakrájíme tenké hranolky. Kuřecí
řízečky rozklepeme, osolíme, opepříme a
potřeme hořčicí. Poté do řízků vložíme
hranolek nebo váleček ze sýrové hmoty,
sepneme párátky nebo speciálním pérkem, a v
rozehřátém tuku po obou stranách opečeme. Pak
dáme do předehřáté trouby dopéci. Podáváme s
bramborem a kompotem.
170. Plněná kuřecí prsíčka
č.4
1 kg kuřecích
prsíček, 150g šunky, 150g eidamu, 100g
žampiónu, lžíce másla, 1 dl bílého vína, sůl,
lžíce hladké mouku, 2 lžíce oleje.
..
Kuřecí prsíčka nakrájíme, naklepeme, osolíme,
pokryjeme plátkem šunky, plátkem sýra,
přeložíme, okraje sklepneme paličkou (můžeme
sepnou párátkem), lehce poprášíme moukou a na
rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Do
výpeku přidáme pokrájené žampióny a máslo,
podusíme a zastříkneme bílým vínem. podáváme
se zeleninou a bramborovými kroketami.
171. Pikantní kuřecí
prsíčka
Připravíme si tolik porcí kuřecích prsíček,
kolik čekáme hostů. Pak si připravíme
marinádu z oleje, vinného octa, sojové
omáčky, tymiánu, pálivé papriky, rozetřeného
česneku, jemně pokrájené cibule, trochy
hořčice, kečupu a soli. Osušené maso osolíme
a potřeme směsí a dáme do ledničky pod
pokličkou asi na 2 -3 hodiny marinovat. Na
rozpálený gril pokládáme porce a často je
potíráme marinádou. Obracíme a asi za čtvrt
hodiny můžeme prsíčka konzumovat.
172. Pikantní kuřecí
řízky
4 kuřecí řízky, 2
stroužky česneku, sůl, mletá sladká paprika,
mletý pepř, mletý zázvor, hladká mouka,
vejce, mléko, strouhanka, ztužený tuk na
smažení. ..
Kuřecí řízky naklepeme a po obou stranách
potřeme směsí česneku utřeného se solí a
kořením. Necháme několik hodin v chladu
odležet, obalíme v mouce, vejci rozšlehaném s
trochou mléka a strouhance a po obou stranách
pozvolna do zlatova usmažíme. Podáváme s
vařenými brambory a se salátem nebo kompotem.
173. Sváteční kuřecí řízky
4 řízky, 4 žampiony,
sůl, Hera, 50g zmrazeného hrášku a mrkve,
sekaná petrželka, vejce, mouka, strouhanka,
olej. ..
Řízky naklepeme. Houby nakrájíme nadrobno a
osmahneme na na troše Hery. Asi 20g Hery
utřeme se solí, přidáme zeleninu a houby, ze
směsi v alobalu vyrobíme 4 válečky, které
necháme ztuhnout v chladnu. Válečky zabalíme
do řízků, stáhneme nití, obalíme v mouce,
vejci a strouhance. Smažíme na oleji do
zlatova.
174. Pilaf z kuřecích jater
10-12 kusů kuřecích
jater, 250g rýže, 200g nakrájené mrkve, 2
střední cibule, svazek petrželky, 1 l
kuřecího vývaru, strouček utřeného česneku, 1
a 1/2 lžičky kari, sůl, pepř, 2 rajčata, pár
lžic oleje. ..
Játra opečeme a nakrájíme. V tuku od jater
osmahneme cibuli a petržel. Přidáme játra,
mrkev, rýži, vývar, kari a česnek, osolíme a
opepříme. Dusíme pod pokličkou. Podáváme
zdobené plátky rajčat.
175. Špenát s kuřecím
masem
600g špenátového
protlaku, 100g pečeného kuřecího masa, 30g
másla, 2 vejce, 5 lžic smetany, 70g hladké
mouky, 70g tvrdého sýra, muškátový oříšek,
pepř, sůl. ..
Špenátový protlak podusíme. Máslo utřeme ze
žloutky, okořeníme, přidáme nastrouhaný sýr,
smetanu, nakrájené maso, dobře promícháme,
zahustíme moukou a smícháme se špenátem.
Nakonec vmícháme tuhý sníh. Směs urovnáme do
tukem vymazané formy a zapečeme v horké
troubě. Podáváme s vařenými brambory.
176. Pečené kuře na česneku
1 kuřecí prsa Omáčka
na potírání: 1/2 lžičky rozdrceného česneku,
1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce francouzské
hořčice, sůl, pepř. ..
Maso potíráme omáčkou a na každé straně
opékáme asi 10 min.
177. Dušené kuře s
brokolicí
Pro 4 osoby - 500g
kuřecích prsíček, 2 lžíce škrobové moučky, 4
lžíce sójové omáčky, 1 lžíce suchého sherry,
2 lžíce oleje, 2 kousky 2,5 cm dlouhé
čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 450g
brokolice, 1 velká červená paprika, 4,5 dl
drůbežího vývaru, 100g těstovinových
mašliček, 30g piniových oříšků nebo mandlí.
..
Smícháme sherry se sójovou omáčkou a se
škrobem a ve směsi důkladně obalíme maso
nakrájené na proužky. Necháme marinovat asi
čtvrt hodiny. Na lžíci oleje osmahneme ve
vyšší pánvi na tenké proužky nakrájený zázvor
a česnek, přidáme na malé růžičky rozebranou
brokolici a necháme změknout. Děrovanou
naběračkou vybereme zeleninu do mísy. Přidáme
zbylý olej a maso na něm opečeme, pak vyndáme
a přidáme k zelenině. Do pánve vlijeme vývar,
přivedeme k varu a zavaříme těstoviny. Na
mírném ohni vaříme za občasného míchání asi
10 minut, až se vývar vsákne. Do těstovin
vmícháme maso se zeleninou a piniové oříšky.
Necháme prohřát a podáváme.
178. Dušené kuře s křenem
1 kuře, 60g másla,
lžičku hladké mouky, 2 dl šlehačky, 2 lžíce
křenu, cibuli, sůl, pepř, kousek masoxu, tuk.
..
Kuře rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a
opečeme na másle dozlatova. Porce vyjmeme, na
tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli,
přidáme maso, kousek masoxu, podlijeme a
dusíme doměkka. Měkké kuře vyjmeme, šťávu
zaprášíme moukou, necháme chvilku osmahnout,
podlijeme trochou vody a povaříme. Do omáčky
nalijeme smetanu, necháme přejít varem,
přidáme křen a odstavíme z ohně.
179. Utajené kuřecí kýty
Pro 4 osoby - 8
kuřecích kýt , 300g kuřecích jater, 200g
pórku, sójová omáčka, kečup, grilovací koření
(lze i jiné druhy) sůl na dochucení, olej na
smažení. ..
Kuřecí kýty vykostíme (ale lze nechat),
naklepeme (i s kostí), osolíme z obou stran,
opepříme, potřeme grilovacím kořením (koření
gurmán, jen česnek, čínské atd.). Připravené
maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji (aby
se vytvořila kůrčička), obrátíme a opečeme z
druhé strany. Maso vyndáme, a na použitém
oleji zprudka opečeme nakrájená játra,
zhrneme na jednu polovinu a na druhou
vysypeme jemně nakrájený pórek a opečeme.
Mícháme jak pórek i játra. Přidáme kečup a
vše promícháme, přidáme sójovou omáčku, a jen
prohřejeme. Nakonec játra osolíme. Kuřecí
maso podáváme na talíři přelité (utajené)
játry s pórkem. Možno podávat bez přílohy.
180. Jihočeské kuře v
těstíčku
1 kuře, 50g hladké
mouky, 2 lžíce bílého vína, 3 bílky, sůl,
pažitka, olej na smažení, 1 lžíce oleje.
..
Rozporcované kuře osolíme, obalíme v těstíčku
a smažíme na rozpáleném oleji. Příprava
těstíčka: Do misky dáme víno, lžičku oleje,
mouku, sůl, sekanou pažitku. Těstíčko by mělo
být stejně husté jako kapání do polévky.
Nakonec vmícháme sníh z bílků. Podáváme s
bramborem a doplníme salátem z čerstvé
zeleniny nebo kompotem.
181. Staročeské kuřecí
maso
Pro 2 osoby - 300g
kuřecích prsou, 1 cibuli, olej, sůl, 30g
rozinek, 200g švestkového kompotu, máslo, 6
vlašských ořechů. ..
Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na malé
nudličky, cibuli jemně nakrájíme a osmažíme
na oleji, přidáme maso a orestujeme, solí
ochutíme, rozinky spaříme v horké vodě a
scedíme, švestkový kompot bez nálevu
rozkrájíme na proužky a spolu s rozinkami
přidáme k masu, potom krátce podusíme, až
bude maso měkké, zjemníme směs kouskem másla,
vlašské ořechy rozbijeme a jádra nasekáme na
malé kousky, maso na talíři nakonec posypeme
ořechy. Vhodná příloha: rýže.
182. Rychlé kuřecí plátky s
kari
500g kuřecích řízků,
sůl, kari koření, Worcestrová a sójová
omáčka, olej. ..
Kuřecí řízky omyjeme pod studenou vodou,
osušíme a nasolíme, posypeme kari kořením,
Worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme,
rostlinný olej rozehřejeme a plátky z obou
stran postupně osmahneme. Vhodná příloha:
rýže nebo hranolky.
183. Smažené kuřecí nitky
2 vykostěná kuřecí
prsa bez kůže, chilli, 4 bílky, 3 lžíce
hladké mouky, olej, 4 pórky, trocha vývaru,
sůl, pepř,glutasol, sójová omáčka, 1 lžička
vína, 1 lžíce sádla. ..
Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme a
okořeníme chilli. Namáčíme v bílcích
rozšlehaných s moukou a smažíme na oleji.
Mezi tím rozehřejeme na pánvi sádlo, opečeme
na kolečka nakrájené pórky osolíme, opepříme,
zalijeme sójovou omáčkou, vínem a vývarem, ve
kterém jsme rozmíchali lžičku hladké mouky a
krátce povaříme. Maso podáváme s rýží
přelitou dušeným pórkem.
184. Podvečerní kuřecí prsíčka
4 krajíčky
toustového chleba, 200g vykostěných prsíček,
1 cibule, 50g strohaného sýra, 1 rajče,
máslo, olej, sůl, pepř, česnek. ..
Maso jemně naklepeme a prudce opečeme na obou
stranách. Maso potřeme česnekem, položíme na
chleba, poklademe kolečky rajčat a cibule,
posypeme sýrem, pokapeme máslem a dáme
zapéct.
185. Minutkový kuřecí guláš
0,5 kg masa bez
kostí a kůže, 2 lžíce oleje, 1 cibule, lžička
sladké papriky, pálivá paprika, pepř, sůl, 2
lžíce kečupu, 80g strouhaného sýra, malá
plechovka hrášku. ..
Drobně nakrájenou cibulku osmahneme, přidáme
nudličky masa, zaprášíme paprikou a opečeme 5
min. Osolíme, opepříme, zalijeme kečupem,
přilijeme 0,5 dl vřelé vody, přidáme okapaný
hrášek a dusíme dalších 5 minut. Hotové na
talíři posypeme sýrem.
186. Zapečená kuřecí prsíčka se
šunkou a broskví
600g prsíček, 120g
oleje, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, 4 půlky
broskví, sójová omáčka, olej, solamyl,
worchester, sůl. ..
Maso nakrájíme na kousky a naložíne do sójové
omáčky, oleje, worchesteru, solamylu a soli a
necháme odležet. Maso osmažíme. Do várné
misky dáme šunku, na ni položíme opečenénaso,
zakryjeme sýrem, na který položíme půlku
broskve a zapečeme.
187. Marinovaná kuřecí křidýlka
Kuřecí křidýlka,
sójová omáčka, olivový olej, čili papričky,
sůl, česnek, petržrlová nať, citrovová šťáva.
..
Sójová omáčka, olej, čili papriky, česnek,
sůl, pepř, nať a citro smícháme. Křidýlka
dáme do marinády na 24 hodin. Po vyndání dáme
do vyhřáté trouby upéct.
188. Salát z kuřete
1 kuře, 1/2 celeru,
pepř, 2 jablka, citrón, šálek majonézy,
hořčici. ..
Kuře udusíme doměkka v malém množství osolené
vody, maso obereme z kostí a usekáme na malé
kousky, Oloupaný celer uvaříme v okyselené
vodě doměkka a nakrájíme na kostičky.
Oloupaná jablka nakrájíme na kostky a
zakapeme citrónem, aby nezhnědla. Vše spojíme
majonézou, citrónem, hořčicí a pepřem.
189. Salát s masem a pekingským
zelím
4 lžíce sójové
omáčky, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky
cukru, 150g vařeného kuřecího masa, 150g
vařeného vepřového masa, 2 lžíce neslaných
pražených burských oříšků, 3 stroužky
česneku, 2 středně velké cibule, 1 pekingské
zelí nebo hlávkový salát, 1 šalotka.
..
V míse smícháme sójovou omáčku, citrónovou
šťávu a cukr. Přidáme nadrobno nakrájené
maso, pokrájené oříšky, cibuli usmaženou s
česnekem a vše vmícháme do nakrájeného
pekingského zelí nebo hlávkového salátu.
Posypeme cibulkovou nebo petrželkovou natí
nebo kousky pálivé papričky.
190. Celerový salát s kuřecím
masem
Pro 4 osoby - 1
hlávka endivie nebo frisé salátu, 1 střední
celer, 3 řízky z kuřecích prsíček, 2 jablka,
3 lžíce citrónové šťávy, 2 pomeranče, 2
grepfruity, 1 bílý jogurt, 100 ml smetany,
sůl, čerstvě mletý pepř, 1/2 lžičky cukru.
1/2 lžičky kari koření, špetka chilli.
..
Kuřecí prsíčka osolíme, opepříme a o pečeme z
obou stran na oleji asi 5-6 minut. Maso
necháme vychladnout a nakrájíme na nudličky.
Omytý salát natrháme na malé kousky a
urovnáme do salátové mísy. Přidáme nakrájené
kuřecí maso, jablka nakrájená na plátky a
zakapaná citrónovou šťávou, najemno nakrájený
celer a překrájené dílky pomeranče a grepu.
Šťávu z pomerančů a grepů při krájení
zachytíme a použijeme do marinády spolu s
jogurtem a smetanou. Marinádu osolíme,
přisladíme a okořeníme a salát jí přelijeme.
191. Kuřecí salát č.1
500g kuřecího masa
(z dušeného, pečeného či vařeného kuřete), 1
kelímek majolky, 4 jablka, 1 menší celer,
citrónová šťáva. ..
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme oloupaná
a na plátky pokrájená jablka, nastrouhaný,
předem v osolené vodě uvařený a vychladlý
celer, majolku a zakapeme citrónem.
192. Kuřecí salát č.2
500g kuřecího
vařeného masa, 2 pomeranče, lžíce loupaných
vlašských ořechů, citrónová šťáva, trochu
cukru a soli na dochucení, 1 lžíce oleje,
špetka pepře, hlávka salátu. ..
Oloupaný pomeranč rozdělíme na dílky a ty
ještě přetrhneme na menší kousky. Dáme je o
mísy, k nim přidáme pokrájené maso, rozsekané
ořechy a olej. Zamícháme, dochutíme citrónem,
cukrem a solí, přidáme, případně opepříme a
dáme vychladit. Podáváme na dezertních
pohárech, vyložených opranými listy
hlávkového salátu.
193. Kuřecí salát s
ananasem
Papáníčko Stelly
Zázvorkové. ..
Menší kuře dusím na bílém víně s kouskem
másla, pěti kuličkami pepře, maličkou špetkou
tymiánu, stroužkem česneku se solí,
petrželkou a citrónovou kůrou doměkka.
Vykostím, odstraním kůžičku a maso jemně
nasekám. Smíchám je s majolkou, kterou
zlehčím jogurtem, vmíchám naložené na plátky
nakrájené žampióny, nadrobno nakrájené zelené
fazolky, ještě dochutíme trochou worcestrové
omáčky nebo kapkou sójové omáčky, nechám na
miskách vychladit a před podáváním ozdobím
ananasem. Také výborně chutná s kiwi. Nakonec
posypu sekanou petrželkou.
194. Kuřátková pochoutka
400g kuřecích
prsíček, 2-3 celá vejce, hladká mouka, 3
lžíce sójové omáčky, 1 balení burských
oříšků, orientální koření, sádlo.
..
Kuřecí prsa nakrájíme na větší nudličky a
smícháme se sójovou omáčkou. Necháme odležet
a zatím si připravíme těstíčko. Vajíčka
rozšleháme s trochou orientálního koření
podle chuti. Přidáme jemně nasekané burské
oříšky a zahustíme hladkou moukou tak, aby
těstíčko ze lžíce nestékalo, ale pouze
kapalo. Když máme těstíčko hotové, zalijeme
jím připravené maso a promícháme. Jednotlivé
kousky nabíráme lžící i s těstíčkem a smažíme
dozlatova na rozpáleném oleji. Můžeme též do
těstíčka přidat nastrouhaný sýr nebo šunku.
Příloha: bramborová kaše.
195. Pikantní kuřecí
salát
Kuřecí maso, sůl, 5
lžic oleje, 2 stroužky česneku, lžička kari
koření, Základem salátu je kuřecí maso,
vařené, pečené nebo grilované. Lze použít i
zbylé maso. ..
Kuře se stáhne z kůže, libové maso se nakrájí
na nudličky a osolí se. Zálivka se připraví z
pěti lžic oleje, dvou dobře utřených stroužků
česneku, lžičky karí, soli. Lze použít i
další koření. Zálivka se přelije přes maso
již připravené v hlubší misce, přikryje se a
nechá se v lednici nejméně dvě hodiny
odležet. Podává se s bílím pečivem.
196. Daliborův dort
1 celé kuře, mrkev,
červená řepa, zelí, brambory, pórek a jiná
zelenina podle chuti, houby, vegeta, kmín,
sůl, 4 vejce a trocha mléka, tuk na vymazání
formy, strouhanka. ..
Asi litrovou nádobu z varného skla vymažeme
tukem a vysypeme strouhankou. Pak budeme
klást postupně tři vrstvy. I. vrstva: omyté,
osolené, vegetou ochucené, upečené a
vykostěné, na kostičky nakrájené kuře. II.
vrstva: omytá, očištěná podle druhu na
kousky, kolečka nebo kostičky nakrájená a na
cedníku krátce spařená zelenina. III. vrstva:
očištěné nakrájené, osolené a okmínované
houby podle možností (i žampióny, hlíva
ústřičná). Vše dáme zprudka na 10 minut
zapéci do rozpálené trouby, pak zalijeme
vejci rozšlehanými s trochou mléka a opět
zapečeme, až je vrchní vrstva zlatavě
křupavá. Hotový pokrm vyklopíme jak dort a
podáváme.
197. Čínské maso
1 kuře, sójová
omáčka, solamyl, čili, olej, 1/4 kg žampiónů,
2 cibule, 1 pórek, 1 menší hlávka čínského
zelí, vývar, kapie. ..
Maso nakrájíme na nudličky, přídáme sójovou
onáčku, solamyl a čili, promícháme a necháme
uležet. Prudce opečeme maso na oleji, přidáme
nakrájené žampióny, cibuli, pórek a čínské
zelí, orestujeme, zalejeme trochou výnaru ,
přidáme kapii, chvíli povaříme, dochutíme
čili a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.
198. Čína alla Kujebina
Kuřecí prsa, 2
žloutky, 2 lžičky solamylu, lžička oleje,
lžíce sójové omáčky, menší pórek, koření (
curry, orientální koření nebo směs na čínu).
..
Připravíme si směs ze žloutků, solamylu,
oleje, sójové omáčky, jednoho pórku
nakrájeného na nudličky a koření. Do této
směsi naložíme na nudličky nakrájená kuřecí
prsa. Promícháme a necháme v chladnu odležet
dva až tři dny. Potom je osmahneme na
rozpáleném oleji, zalijeme trochou vody a
necháme chvíli podusit. Příloha: rýže.
199. Hořící guláš Attila
č.1
1 kuře, sádlo, 2
cibule, 1 lžíce sladlé a 1 lžíce pálivé
papriky, sůl, vývar, 2 zelené papriky, 6
žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku,
trocha meruňkovice, slivovice nebo koňaku.
..
Pokrákené kuře osmahneme do zlatova spolu s
cibulí. Zasypeme paprikou a podlijeme
vývarem, přidáme papriky a žampióny. Osolíme
a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme
protlakem. Na talíři přidáme pálenku a
zapálíme. Podáváme s rýží, těstovinami nebo
noky.
200. Hořící guláš Attila
č.2
1 kuře, olej, 2
cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička
pálivé papriky, 2 zelené papriky, sůl, masox,
6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku,
meruňkovice, 2 stroučky česneku, 20 kuliček
pepře, 4 kuličky nového koření. ..
Kuře vykostíme a z kůže a kostí s česnekem,
pepřem a novým kořením a masoxem připravíme
vývar. Maso nakrájíme na kostky, na tuku
osmahneme cibuli, přidáme maso a opékáme asi
6 minut. Posypeme paprikou, podlijeme
vývarem, přidáme na nudličky nakrájenou
zelenou papriku, plátky žampiónů a dusíme
doměkka. Zhustíme protlajem. Maso na talíři
polijeme alkoholem a zapálíme.
201. Hořícíguláš Attila
č.3
1 kuře, olej,
slivovice, 3 cibule, 1 lžička sladké papriky,
1 lžička pálivé papriky, 2 dl vývaru z
kostky, 2 zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce
rajského protlaku, 4 kuličky nového koření, 2
stroužky česneku, 1 kostka masoxu, sůl, 20
kuliček černého pepř. ..
Kuře vykostíme a z kostí a kůží, větší
cibule, 2 stroužků česneku, 20 kuliček nového
koření, kostky masoxu a soli (můžeme přidat i
kořenovou zeleninu) připravíme polévku
(použijeme ji i na podlití masa). Kuřecí maso
nakrájíme na kousky, na tuku osmahneme
nadrobno nakrájenou cibuli (8 až 10 minut),
přidáme maso a smažíme ho do zlatova za
častého míchání zhruba 4-6 minut. Poté
zasypeme sladkou a pálivou paprikou (pokud
děláme pouze pro dospělé, můžeme dát až celou
lžíci pálivé papriky), osolíme, podlijeme 2
dl horkého vývaru (vody s masoxem), přidáme
na nudličky nakrájené papriky a na plátky
nakrájené žampiony a dusíme doměkka (8 až 12
minut). Nakonec zahustíme protlakem.
Alkoholem (podle chuti můžeme použít i
meruňkovici nebo koňak), který trochu
zahřejeme, zalijeme až maso na talíři a
zapálíme. Podáváme s rýží, zeleninovým
salátem nebo kysaným zelím.
202. Escaldums de Pollo de
Santanyi
1 kuře, 150 g
vepřového sádla, 250 g vepřového libového
masa, 1 sklenička vína sherry, 80 g mouky, 1
cibule, 300 g žampiónů, 300 g nových brambor,
5 artyčoků, 200 g malých bílých fazolek, 30 g
oloupaných mandlí, 2 žloutky z natvrdo
uvařených vajec, petržel, oregano, sůl, pepř.
..
Kuře a vepřové maso nakrájíme na kousky,
osolíme, opepříme a osmažíme na sádle
dorůžova. Přidáme jemně nakrájenou cibuli,
sherry a chvilku podusíme. Necháme
vychladnout, přimícháme mouku, zalijeme vodou
a necháme na mírném ohni vařit. Když je maso
skoro měkké, přidáme houby, oloupané a
podélně nakrájené artyčoky, brambory a
fazolky (které předem lehce osmažíme) a vše
dovaříme doměkka. Podle chuti dosolíme a
dopepříme. Mandle smícháme s vařenými
žloutky, nakrájenou petrželkou a oreganem a
přidáme k hotovému jídlu 5 minut před
servírováním.
203. Sicilská minestra
1/2 kuřete, 2 lžíce
oleje, 1 větší cibule, 2 stroučky česneku, 6
rajčat, několik lístků máty a bazalky,
petrželka, sůl, pepř, nudle. ..
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Z vajec,
soli a 2 lžic vody ušleháme omeletové těsto a
na pánvi zprudka opečeme omeletu. Maso vaříme
ve vodě. Na oleji osmahneme cibuli a česnek,
přidáme pokrájené maso a podusíme. Když je
maso téměř měkké přidáme pokrájená rakčata,
bylinky, dochutíme pepřem a solí. Ve vývaru
uvaříme nudle, které smícháme s masem.
Zakapeme sójovou omáčkou a citrónovou šťávou.
Na talíři na maso klademe roztrhanou omeletu.
204. Chop Suey
500g vařeného
kuřecího masa, 200g dušených žampionu, 200g
vařeného celeru, 250g pórku, 250g hrášku,
250g vařených vlasových nudlí, 3 lžíce
olivového oleje, 2 lžíce sójové omáčky,
cukr,glutasol, zázvor, sůl, pálivou papriku,
stroužek česneku, cibuli. ..
Na kastrolu rozpálíme olej, přidáme
nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme
dozlatova, přidáme nakrájené maso, cukr,
promícháme, přidáme sójovou omáčku, koření,
houby, zeleninu a za stálého míchání
prohříváme. Nakonec přidáme nudle,
promícháme, dochutímeglutasolem a solí.
Můžeme použít i mraženou zeleninu.
205. Plátky po staročesku
4 kuřecí plátky
(prsíčka), sůl, 4 plátky másla, 10 stroučků
česneku, 1 kyselé jablko, vývar.
..
Maso naskládáme do pekáčku, podlejeme vývarem
a poklademe máslem. Přidáme oloupané stroučky
česneku a čtvrky oloupaného jablka. Vše
upečeme doměkka. Česnek a jablko rozmačkáme
do šťávy.
206. Medajlonky Murgh Tikka
4 porce kuřecích
řízků, 1 dl šlehačky, lžíce octa, 1 vejce,
sůl, pepř, lžička zázvoru, cibule, citrón,
olej, plátky citrónu a kolečka cibule, máslo,
masox, kečup, worchester. ..
Z masa nakrájíme plátky, dáme do misky a
promícháme se solí, vejcem, zázvorem, pepřem,
octem a ušlehanou smetanou. Necháme v chladnu
uležet do druhého dne. Opečeme na oleji z
obou stran. Vyjmeme, zalijeme 1 dl vody,
oškrábeme výpečky,přidáme 4 plátky másla,
kousek masoxu a povaříme. Dochutíme kečupem a
worchesterem, krátce zavaříme. Šťávou
poléváme maso a zdobíme cibulí a citrónem.
207. Bami
250g vařeného
kuřecího masa, 2 cibule, 2 stroučky česneku,
4 lžíce oleje, 1/2 kg rajčat, hrst čerstvých
nebo máčených sušených hub, 2 pálivé
papričky, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce meduňky,
2 vejce, 1 až 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z
1/2 citrónu, sůl, pepř, zázvor, 250g širokých
nudlí. ..
Uvaříme nudle, ocedíme a necháme okapat. Ve
druhé pánvi zahřejeme 3 lžíce oleje a
osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme
pokrájené maso, maso, rajčata, houby,
papričky, bylinky, osolíme, okořeníme a
podusíme. Promícháme s nudlemi, okořeníme
sójovou omáčkou, pepřem, zázvorem, citrónovou
šťávou, zalijeme rozšlehaným vejcem a chvíli
zapečeme.
208. Yambalaya
1 kuře, 100g šunky,
300g rýže, 2 cibule, 2 zelené papriky, 1
červená cibule, trochu oleje, sůl, sladká
paprika, kečup. ..
Z brazilské kuchyně - Cibuli a papriky
nakrájíme na nudličky a v oleji chvíli
podusíme. Pak k nim přidáme na nudličky
nakrájenou šunku a na nudličky pokrájené
kuřecí maso a dusíme dohromady ještě chvíli,
až je maso měkké. Rýži udusíme normálním
způsobem a do měkké vmícháme zeleninu s
masem, osolíme a opaprikujeme. Podáváme s
rajčatovou omáčkou nebo jen s kečupem.
209. Kuře flamendr
1 kuře, 0,1 dl
rybízového sirupu, 1 dl červeného vína, 2
lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 2 cibule,
1 strouček česneku, sůl, hrst rozinek, 2 cl
pálenky, 2 kapie, 1/4 l ananasového kompotu,
pepř, sladká mletá paprika, čili, zázvor,
mleté nové koření, drcený kmín, citrónová
šťáva,glutasol. ..
Kuře vykostíme, tuk a kůži nakrájíme na
drobné kousky, vysmažíme. Maso nakrájíme na
malé plátky a naložíme do směsi připravené z
rybízového sirupu, vína, sójové omáčky, medu,
koření, utřeného česneku se solí a 1 drobně
nakrájené cibule. Necháme ležet asi 2 hodiny.
Dáme na vysmahnutý tuk, opékáme a až je maso
skoro měkké přidáme kapii krájenou na
nudličky, rozinky, které jsme před tím
namočili do pálenky a ananasový kompot. Ještě
chvíli prohřejeme a dochutímeglutasolem a
citrónovou šťávou.
210. Kuře v rýži
200g vařené kuřecí
maso (i zbytek), 200g rýže, strouhaný sýr,
zelenina podle vlastního výběru a sezóny.
..
Kousky masa nakrájíme nadrobno a vmícháme do
udušené rýže. přidáme dušenou nebo uvařenou
zeleninu (květák, hrášek, mrkvička). Tuto
směs vložíme do lehce vymazaného pekáčku,
posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
211. Kuře na hrášku
1 kuře, 2,5 dl
smetany, jíška z 50g másla a 50g hladké
mouky, 200g sterilovaného hrášku (nebo
zmraženého, čerstvého, který krátce povaříme
v osolené vodě), 2,5 dl slepičího vývaru, 1
cibule, 1-2 lžíce oleje, sůl, špetka
muškátového strouhaného oříšku. ..
Kuře uvaříme v osolené vodě do měkka. Cibulku
pokrájíme a osmahneme mírně na oleji. Zvlášť
uděláme jíšku, kterou rozředíme vývarem a
povaříme (je-li vývaru málo, přidáme ho ještě
2,5 dl nebo jen podlijeme vodou). Do jíšky
dáme hrášek, ochutíme muškátem a doplníme
smetanou. Nalijeme na uvařenou slepici,
kterou jsme předtím vykostili a pokrájeli na
větší kousky. Už jen prohřejeme, nevaříme.
212. Kuře na kari
4 porce kuřete, 40g
másla, 20g oleje, 1 malá cibule, 1 jablko,
20g hladké mouky, 1,5dcl sladké smetany,
vývar, sůl, kari koření. ..
Porce kuřete osmažíme na oleji dozlatova v
tlakovém hrnci a vyjmeme. Do oleje přidáme
máslo, jemně nakrájenou cibuli, zpěníme ji,
zaprášíme moukou a osmažíme. Přidáme osmažené
maso a vmícháme kari ( asi půl až jednu
lžičku podle chuti ), zalijeme asi 3dcl
vývaru, hrnec uzavřeme a dusíme asi hodinu
doměkka. Pak maso vyjmeme, přidáme jemně
nastrouhané jablko, krátce povaříme, přidáme
smetanu, přihřejeme a omáčku procedíme.
Příloha: houskový knedlík.
213. Kuře dušené na zelenině s
brambory v pikantní úpravě
Pro 4 osoby - 50g
slaniny, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule,
1 kg kuřete, sůl, pepř, špetka pálivé a 1/2
Ižičky sladké papriky, 500g brambor, 1 mrkev,
500g pórku, 1 paprika. ..
Slaninu nakrájíme nadrobno, necháme ji
rozškvařit a přidáme na ni nakrájený česnek a
necháme ho jen krátce osmahnout. Doplníme
oloupanou cibulí, nakrájenou na tenká
kolečka, necháme zpěnit, přidáme očištěné
kuře na menší části, sůl, pepř i oba druhy
papriky, zalijeme vodou a dusíme. Jakmile
začne maso trochu měknout , přidáme k masu
oloupané, na kostky nakrájené brambory a
očištěnou mrkev, nakrájenou na menší
kostičky, a dále dusíme. Za 1/4 hodiny
přidáme ještě očištěný, na kolečka nakrájený
pórek a společně dodusíme do měkka.
Pikantnější chuť získáme ještě přidáním
nadrobno nakrájené papričky. Můžeme ji však
vynechat, je-li pokrm určen pro děti.
214. Kuřecí kotlety
4 prsíčka, 2 vejce,
100g strouhanky, 30 strouhaných mandlí, 40g
nasekaných vlašských ořechů, zelená petrželka
Nádivka: 150g telecího masa, 2 mrkve, 1
petržel, kousek celeru, 1 pórek, 100g
čerstvého špenátu, 1 žloutek, sůl, 2 lžíce
másla, 4 bobkové listy, nové koření,
muškátový ořech, pepř. ..
Prsíčka stáhneme z kůže a naklepeme.
Kořenovou zeleninu nakrájíme a zalijeme 1 l
vody. Přidáme telecí maso, bobkový list, nové
koření, sůl a vaříme. Špenát vaříme 6 min. v
osolené vodě, necháme okapat. Telecí maso a
špenát dvakrát umeleme, promícháme se
žloutkem a máslem. Osolíme, opepříme, přidáme
špetku muškátového oříšku. Doprostřed každého
kousku kuřecího masa dáme nádivku, svineme do
vřetánka, obalíme ve strouhance, vejci a
sekaných mandlích s ořechy. Smažíme na másle
a nakonec dopékáme v rozehřáté troubě asi 5
minut.
(c) Anonym, 12.5. 2010, rubrika: Recepty Diskusní příspěvky ke článku
|