Kuře na 214 způsobů - část 3
101. Kuře na víně
Kuře, 3 červené
papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové
lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika (
koření ), špetka cukru, 3/8 l kuřecího
vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu,
3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové
šťávy, plátky citronu na ozdobení.
..
Kuře omyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8
kousků. Papriky očistíme a nakrájíme na
čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme.
Pórky nakrájet na kolečka. Ve velké pánvi
nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete
na něm opečeme do zlatohněda. Maso po celou
dobu stále obracíme, aby bylo opečené ze
všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme
sladkou paprikou. Pokrm podlijeme kuřecím
vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusíme
zhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu
a vaříme ještě 10 minut. Ve smetaně
rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme
omáčku a přibližně 3 minuty za občasného
míchání a při mírném ohni ještě povaříme. Na
závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a
citrónovou šťávou. Kuře podáváme v omáčce
ozdobené plátky citronu. Příloha: brambory,
hranolky.
102. Kohout na víně
Půlka kuřete (cca
500g), 40g anglické slaniny, 40g másla, 4
malé cibule, 80g žampiónů, půl litru
červeného vína, tymián, bobkový list, půl
kávové lžičky hladké mouky, malá sklenička
koňaku, sůl. ..
Očištěné kuře nakrájíme na malé kousky (cca
10) a osolíme. Anglickou slaninu zbavenou
kůže nakrájíme na malé kostičky, vložíme do
hrnce, rozpustíme, přidáme polovinu másla a
na této směsi kuře krátce opékáme po všech
stranách, až se trochu zbarví. Pak přidáme na
čtvrtky nakrájenou cibuli a po chvíli rovněž
na čtvrtky nakrájené žampióny. Zalijeme vše
vínem, přidáme tymián, bobkový list, osolíme
a na prudkém ohni necháme nepřikryté vařit.
Až je víno asi z poloviny vyvařené, hrnec
přikryjeme poklicí, zmírníme plamen a ještě
asi 20 minut necháme dusit. Zbytek másla
promísíme s moukou a v malých částech
vmícháme ke kuřeti, přilijeme koňak a dusíme
ještě asi 5 minut. Vhodnou přílohou je pečená
bramborová kaše nebo bramborové krokety.
Podáváme se stejným vínem, jaké jsme použili
na přípravu kuřete.
103. Kuře po alföldsku
2 menší kuřata (po
800g), sůl, majoránka, 60g vyškvařeného
drůbežího sádla, drůbeží vývar nebo voda.
..
Kuřata osolíme, uvnitř vytřeme trochou
majoránky a na povrchu potřeme drůbežím
sádlem. Podlijeme trochou vývaru a pečeme do
červena. Podáváme s bramborovou kaší nebo
hráškovou rýží a s kompotem.
104. Kuře po španělsku
Kuře, 3 lžíce
kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové
natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka
šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek
česneku. ..
Kuře osolíme a připravíme si zálivku ze 3
lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové
natě, 1 lžíce nasekané cibule, soli, špetky
šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1 stroužku
česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře
při pečení. Příloha: brambory, hranolky.
105. Kuře po francouzsku
1 kuře, 2 cibule, 3
lžíce oleje, sklenka koňaku, 0,5l červeného
vína, 100g anglické slaniny, 6 žampiónu, 3
stroužky česneku, sůl, pepř, zelenou
petrželku. ..
Kuře naporcujeme a lehce osolíme. Na
rozehřátém oleji porce opečeme z obou stran,
přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a
osmahneme. Pak maso přelijeme koňakem a
zapálíme, v přípravě pokračujeme až plamínek
zhasne. Zalijeme vínem, přidáme nakrájenou
anglickou slaninu, opepříme a dusíme.
Podléváme jen maličko pokud je to nutné. V
závěru přidáme ještě nakrájené žampióny, na
plátky krájený česnek, zalijeme trochou horké
vody a dodusíme doměka. Můžeme zahustit
máslovou jíškou. Na talíři ozdobíme zelenou
petrželkou a podáváme s bramborem nebo rýží.
106. Kuře po provensálsku
1 kuře, 500g rajčat,
2 stroužky česneku, půl cibule, 1 dl bílého
vína, sůl, pepř, olivy, hladkou mouku, tuk.
..
Kuře rozporcujeme na menší kousky než obvyklé
čtvrtky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké
mouce. Takto připravené maso osmahneme na
tuku, přidáme krájenou cibuli, utřený česnek,
oloupaná nakrájená rajčata (snadněji je
oloupeme, když je na chvíli ponoříme do
vařící vody), všechno podlijeme vínem a
dusíme pod pokličkou doměka. V závěru přidáme
olivy.
107. Kuře po selsku
1 velké kuře, 100g
anglické slaniny, 150g oleje, 1800g brambor,
1 velká cibule, 1 svazeček libečku, 50g
uzeného bůčku, 2 lžíce rajčatového protlaku,
vývar, pepř, sůl. ..
Očištěné kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme
a na oleji ze všech stran opečeme. Vyjmeme,
ve šťávě opečeme kolečka oloupaných brambor i
kolečka cibule. Připravené maso urovnáme do
zapékací misky, poklademe opečenými brambory
s cibulkou a přelijeme vývarem, ve kterém
jsme rozmíchali kečup. Podle chuti osolíme a
přidáme libeček ve svazečku. Pokrm dusíme v
troubě doměkka, libeček ke konci úpravy
vyjmeme. Porce na talířích můžeme ozdobit
čerstvou zeleninou - kolečky rajčat, proužky
paprik nebo alespoň usekanou zelenou
petrželkou.
108. Kuřecí prejt se zelím.
1/2 hlávky zelí,
drůbeží směs, 2 syrové brambory, 1 cibule,
sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor, 30g
strouhanky. ..
Drůbeží směs upečeme a rozebereme, zelá
nakrájíme na čtvrtky a 1/4 hodiny povaříme v
osolené vodě. Umeleme s brambory, okořeníme a
přidáme nakrájenou cibuli. Šťávu v misce
zasypeme houskou, na ni dáme umletou hmotu a
zapečeme.
109. Kuřecí
minutkovýguláš
300g vykoštěného
kuřecího masa, 40g oleje, 20g másla, 100g
kapie, 3-4 lžíce kečupu, mletá paprika, sůl,
feferónky..
Kuřecí maso pokrájíme přes vlákna na
hranolky, vložíme na pánvičku s rozehřátým
olejem a prudce osmažíme za stálého míchání.
Po dvou minutách přidáme pokrájené kapie,
kečup, pokrájené feferónky, okořeníme mletou
paprikou, osolíme a za stálého míchání,
krátce podusíme. Hned podáváme s dušenou rýží
nebo opečenými brambory a se zeleninovým
salátem.
110. Kuřecí maso s kapií
250g masa bez kostí,
1 vejce, 2 lžičky solamylu, 50g sterilované
kapie, 2 cibule, 1 strouček česneku, 3 lžíce
oleje, sůl, 1/2 dl bílého vína, 1 lžička
sójové omáčky, cukr, mletý zázvor.
..
Maso nakrájíme přes vlákno na nudličky,
přidáme zázvor, rozšlehané vejce, solamyl a
lžíci vody, vše dobře promícháme. Necháme v
chladnu minimálně hodinu odležet. Kapii
nakrájíme na nudličky, ciboli na tenlá
půlkolečka, rozetřeme česnek. Maso dáme na
rozpálený olej, za stálého míchání smažíme
asi 2 minuty. Přidáme cibuli, smažíme minutu,
přidáme česnek, kapii, sójovou omáčku, cukr,
zalijeme vínem a dusíme minutu. Podáváme s
rýží.
111. Kuřecí maso se
špenátem
Kuřecí maso,
špenátové celé listy, červená paprika,
červené víno, sojová omáčka, sůl, 2 vajíča,
Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev,
mlwetý zázvor, feferonky. ..
Připravíme si kuřecí maso, které nakrájíme na
proužky. Maso dáme do misky mírně osolíme,
klepneme jedno nebo dvě vejce podle počtu
porcí a na každou porci dáme jednu lžičku
bramborového škrobu (solamylu) a toto všechno
důkladně zamícháme a necháme odležet. Teď
přišel čas na přípravu rýže, která bude
přílohou. Rýži důkladně umyjeme až bude voda
kterou sléváme úplně čistá, poté dáme vodu
asi tak dva prsty nad rýži mírně osolíme a já
přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje,
nejlepší je zelený olivový olej. Rýži kterou
jsme si připravili dáme vařit nejdříve bez
pokličky a teprve až rýže pojme velkou část
vody dáme pokličku a na nejmenším plamenu
doděláváme ještě tak deset minut, nesmí se
nám připálit. Po této době dáme rýži na
stranu a necháme přikrytou až do podávání
jídla. Nyní se pustitíme do masa, které máme
naložené ve škrobu a vejcích. Připravíme
velkou pánev do které dáme asi tak lžíci
ceresu nebo jiného tuku na smažení, rozpálíme
a vložíme ještě rozmíchané maso do tuku a
dvěma lžícemi nebo vařečkami rychle mícháme a
maso roztrháváme na kousky tak jak bylo
nakrájené. Maso, jak se smaží tak má tendenci
se spojovat do jednoho celku a tomu musíme
zabránit. Masíčko má být z obou stran do
zlatova opečené a kousky mají mít stejnou
velikost. V této fázi dáme do rozpálené pánve
asi tak lžičku mletého zázvoru a okamžitě
vhodíme očištěný špenát a na nudličky
nakrájenou nejlépe červenou papriku. Lehce
promícháme a zalijeme asi tak jednou a půl
deci vína nejlépe červeného a také dáme dvě
lžíce kvalitní sojové omáčky. Pokrm mícháme
tak, aby se pěkně promíchal a po třech
minutách zakápneme máčeným škrobem. Škrob si
namočíme do sklenky vody asi tak dvě až tři
lžičky, zamícháme a necháme stát, až se nám
škrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co
nám zůstane na dně zamícháme a touto hustou
hmotou zalijeme hotový pokrm za velkého
míchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být
jakoby skleněné a barva zeleniny má být
jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné
kopečky rýže kterou obsypeme naším pokrmem.
Ten kdo má rád ostřejší, červeným olejem,
který zhotovíme tak, že do rozpáleného oleje
dáme lžičku mletých feferonek, nebo pokud
máme i čerstvých, a tímto olejem si jídlo
dochutíme. K jídlu je dobrý kompot . Po jídle
je dobré dát sklenku vína nebo bylinkového
likéru.
112. Kuřecí bašta s bramboráčky
300g masa, pepř,
sůl, kari, 2 žloutky, 4 lžíce oleje, 4 lžičky
sójové omáčky, 1 lžička solamylu, 1
feferonka, 1 cibule. ..
Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s
ostatními surovinami a necháme 24 hodin
odležet. Opečeme na oleji a podáváme obložené
malými nekořeněnými bramboráčky.
113. Kuřecí jehly
400g kuřecího masa
bez kostí, 12 malých hlaviček hub, 1 párek, 1
paprika, 60g slaniny, sůl, olej, mletá sladká
i pálivá paprika. ..
Maso nakrájíme na silnější plátky, naklepeme
a nakrájíme na čtverečky. Osolíme a posypeme
paprikou. Papriku a slaninu nakrájíme na
tenké čtverečky, párek na šestiny a vše
střídavě napícháme na jehly. Maso, houby a
papriku potřeme olejem a opékáme nagrilu nebo
na pánvi. Podáváme s pečenými bramborovými
plátky a zeleninovým salátem.
114. Kuřecí tajemství
Kuřecí řízky,
banány, hladkou mouku, vejce a strouhanku na
obalení, tuk na smažení, sůl, špetku pepře.
..
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme,
opepříme, vložíme vhodně uříznutý kousek
banánu, svineme jako Španělského ptáčka a
zajistíme párátkem. Obalíme v hladké mouce,
vajíčku rozšlehaném v troše mléka a ve
strouhance. Na dobře rozehřátém tuku
osmažíme. Podáváme s bramborem nebo
bramborovou kaší. Můžeme přidat různé dušené
zeleninové směsi nebo salát ze syrové
zeleniny.
115. Kuřecí saté
400g kuřecího masa,
cibuli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžíce kari,
sůl, 2 lžíce oleje, 3 lžičky pokrájených
arašídů. ..
Maso nakrájíme na menší kousky, smícháme s
rozkrájenými cibulí a česnekem, kořením a
olejem. Necháme 2 h v chladu odležet, osolíme
a zprudka opékáme na pánvi na oleji. Podáváme
s rýží a s miskou pokrájených osolených a
opepřených rajčat, sardelovou pastou, dílky
citrónu a kokosovým mlékem (strouhaný kokos
smíchaný s kondenzovaným mlékem). Nakonec
posypeme opraženými arašídy.
116. Kuřecí tokáň
1 vykostěné kuře
(asi 1 kg), 2 lžíce oleje nebo sádla, 300g
cibule, 300g žampiónů, 50g másla, 30g mleté
papriky, 2 dl rajského protlaku, sůl, kmín,
pepř, hrášek. ..
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou
cibuli, přidáme kousky masa a opečeme.
Osolíme, opepříme, posypeme paprikou,
zalijeme protlakem a dusíme do měkka. Mezitím
na másle podusíme na plátky nakrájené
žampióny s kmínem a přidáme k masu. Podáváme
s dušenou rýží, do které můžeme přidat
hrášek.
117. Kuřecí závitky
Kuřecí řízky mírně naklepeme a osolíme. Na
plátek masa položíme plátek šunky a plátek
sýra, přidáme trošku nasekané cibule a
opepříme. Maso přeložíme a pevně ovážeme
režnou nití. Upečeme. Podáváme s bramborem a
kompotem.
118. Kuřecí roláda č.1
Vykostěné kuře, 80g
slaniny, sůl, ořech másla, vývar z drůbků
Nádivka: 2 vejce, sůl, muškátový květ,
tymián, bazalka, 2 žemle, 1,5 dl mléka, 2
kousky zelené části pórku vcelku, 2 tenké
mrkve, slanina. ..
Vejce rozšleháme se solí a kořením. Pečivo
nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.
Pórek spaříme a mrkev asi 5 min. povaříme.
Slaninu nakrájíme, osmahneme a přidáme k
pečivu. Kuře osolíme. Slaninu na pečení
nakrájíme, 2/3 dáme do nádivky, zbytek na dno
pekáče. Maso pokryjeme částí nádivky,
doprostřed vložíme mrkev obalenou pórkem,
přikryjeme zbylou nádivkou, stočíme a
upevníme jehlami nebo nití. Položíme do
pekáče na slaninu, osmahneme, osolíme,
podlijeme vývarem a pečeme. Otáčíme a
podléváme.
119. Kuřecí roláda č.2
1 vykostěné kuře,
sůl, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku,
kari, 2 nožky klobásy, 2 míchaná vajíčka,
pepř. ..
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou,
posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku
a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme
nití a pečeme za stálého padlévání.
120. Kuřecí roláda s klobásou
1 vykostěné kuře,
sůl, kari, pepř, sardelová pasta, 250g
paprikového bůčku, 2 nožky klobásy, 2
vajíčka, 2 hrsti sušených hub. ..
Kuře rozprostřeme na plát, potřeme pastou a
posypeme solí a kořením. Asi do třetiny
položíme klobásu, obložíme namočený mi
houbami a míchanými vajíčky. Menší část
kuřete přeložíme a dorolujeme. Pečeme a
podléváme vodou z hub.
121. Kuřecí závitky
Popelka
Kuřecí řízky, sýr
Niva, kousek másla, šunkový salám, sůl, pepř,
hladká mouka, vajíčka, strouhanka.
..
Kuřecí řízky naklepeme, lehce osolíme,
opepříme a potřeme směsí našlehané Nivy s
máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem.
Plátky svineme a upevníme párátkem nebo
specielní jehlou či omotáním nitě. Pak
obalíme v mouce, vejci, strouhance a usmažíme
v horkém oleji. Jako přílohu dáme brambory a
nezapomeneme na dobrý zeleninový salát.
122. Kuřecí plátky se
zeleninou
Kuřecí plátky,
solamyl, vejce, glutasol, mrkev , celer,
pórek, přírodní víno, drcený kmín, zázvor,
sójová omáčka. ..
Plátky naložíme do těstíčka ze solamylu,
vejce a glutasolu. Necháme odležet a mezitím
si připravíme na tenké plátky nakrájenou
mrkev a celer, na kolečka nakrájený pórek.
Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátce
osmahneme, pak ochutíme několika lžícemi
přírodního vína, drceným kmínem a zázvorem.
Zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme.
Příloha: rýže, hranolky, krokety.
123. Kuřecí játra na
smetaně
250g kuřecích jater,
1 menší cibuli, lžíci oleje, lžička hladké
mouky, kelímek kysané smetany, sůl.
..
Cibulku jemně usekáme a zpěníme na oleji.
Přidáme rozkrájená kuřecí játra, krátce
osmahneme ze všech stran, a po asi 10
minutích zalijeme kysanou smetanou ve které
jsme předem rozmíchali lžičku hladké mouky.
Podle chuti osolíme a necháme přejít var.
Podáváme s rýží.
124. Kuřecí játra se sýrovými
brambory
600g drubežích
jater, 3 cibule,1 zelená paprika, 2 rajčata,
sůl, mletý pepř, pálivá paprika, 2 lžíce
oleje, 20g slaniny, majoránka..
Sýrové brambory: 500g vařených brambor,
sůl,150g strouhaného sýra, 2 dl smetany, 2
vejce, petrželka, 30g másla
Hrubě pokrájená játra opečeme na směsi oleje
a pokrájené slaniny, přidáme na proužky
nakrájenou cibuli a papriku, osolíme,
opepříme a ochutíme pálivou paprikou a podle
chuti i špetkou majoránky. Přidáme na
půlkolečka nakrájená rajčata, prohřejeme a
podáváme se sýrovými brambory. Ty mezitím
připravíme z vařených brambor, nakrájených na
plátky, které osolíme a promícháme se 150g
strouhaného sýra a 2 dl smetany rozšlehané se
dvěma vejci a petrželkou. Vše promícháme a
zapečeme v máslem vymazané misce dočervena.
125. Kuřecí játra s rýží
300g kuřecích jater,
6 čínských hub (Jidášovo ucho), 2 lžíce
oleje, 1 stroužek česneku, 2 středně velké
cibule, 2 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce
sójové omáčky, 1 lžička cukru, 2 lžíce
citrónové šťávy, 1 zelená paprika, 3 šalotky.
..
Opraná kuřecí játra a houby, které jsme
předtím na 20 minut namočili do horké vody,
nakrájíme na menší kousky. Na pánvi usmažíme
do zlatova nakrájený česnek, pak asi minutu
smažíme cibuli a pálivé papričky. Přidáme
játra a za stálého míchání orestujeme do
růžova. Přidáme sójovou omáčku, cukr,
citrónovou šťávu, houby a smažíme asi minutu.
Nakonec vmícháme na proužky nakrájenou
papriku se šalotkou a krátce osmažíme.
Podáváme s rýží.
126. Kuřecí pilaf (Kotopulo
pilafi)
300g vařených
kuřecích prsíček, 300g rýže, 1 cibule, 2
stroužky česneku, sklenka kuřecího vývaru, 2
lžíce olivového oleje, lžíce protlaku,
petrželová nať, pepř a sůl. ..
Cibuli nadrobno nasekáme, maso pokrájíme a
spolu s rozsekaným česnekem osmahneme na
oleji. Předem na 15 minut namočenou, pak
dobře propláchnutou a okapanou rýži přidáme k
masu a za stálého míchání podusíme. Zalijeme
vývarem a vodou tak, aby tekutina bylo
dvakrát tolik jako rýže. Na mírném ohni už
bez míchání dovaříme. Ochutíme zbylými
surovinami a podáváme.
127. Kuřecí medailónky se
sýrem
1 porce kuřecích
prsíček, sůl, hladká mouka, 2 vejce, lžíce
solamylu, 50 g tvrdého sýra, olej, hranolky.
..
Porce kuřecích prsíček naklepeme, mírně
osolíme, obalíme v hladké mouce a pak v
těstíčku ze 2 vajec, lžíce hladké mouky,
lžičky solamylu a 50g strouhaného sýra.
Namočené medailónky smažíme v rozpáleném
oleji do červena. Podáváme s hranolky a
velkou zeleninovou oblohou.
128. Kuřecí řízky Ondráš
Připravíme si
těstíčko z jemně nastrouhané brambory,
česneku, majoránky, soli pepře, lžíce
strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec
jako na bramborák.. . Porce
kuřecích stehýnek naklepeme, mírně osolíme,
obalíme v hladké mouce a pak bramborovém
těstíčku. Smažíme na rozpáleném oleji do
zlatova. Ze zbytku bramborového těsta
usmažíme na pánvi malé bramboráčky, které
podáváme k řízkům. Přidáme oblohu nebo
zeleninový salát.
129. Kuřecí řízky s
banány
4 kuřecí řízky, 2
banány, 1/2 dcl rumu a 4 plátky šunky.
.. Banány se rozpůlí a nechají
ještě chvíli v rumu. Pak se zabalí do šunky a
řízků. Válečky se obalí a smaží se jako
řízky.
130. Kuřecí řízky se
sýrem
4 řízky z kuřecích
prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového
másla, vejce, sůl, hladkou mouku a strouhanku
na obalení a olej na smažení. ..
Do lehce naklepaných řízku nařízneme z boku
kapsu, vytřeme půl lžící másla a vložíme
plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme,
obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a
strouhance (můžeme ji smíchat se lžící
strouhaného sýra). Smažíme zvolna na
rozehřátém oleji. Podáváme s vařenými
bramborami sypanými petrželkou. Místo
bylinkového másla je možno použít hořčici
nebo kečup.
131. Kuřecí řízky se zeleninovou
náplní
2 kuřecí nebo krůtí
řízky, 200g mraženého špenátu, 1 cibule, 2
oloupaná rajčata, sardelovou pastu, 1 česnek,
svazek pažitky, 1 balíčkovanou rýži, 2 dl
smetany, 100g plísňového sýru, olej, sůl,
máslo, pepř, párátka. ..
Dáme vařit rýži. Nakrájíme si cibuli na
kostičky a rozmrazíme špenát. Cibuli na pánvi
orestujeme, přidáme špenát, rozkrájíme na
kostičky spařená a oloupaná rajčata, a rovněž
přidáme do pánve. Připravíme si kuřecí řízky,
jemně je naklepeme, aby se rychleji propekla,
naplníme je připravenou nádivku z pánve,
přehneme, zajistíme alespoň dvěmi párátky,
osolíme a na oleji z obou stran opékáme.
Opečené plněné řízky přendáme na talíř a
doplníme kopečkem uvařené rýže. Můžeme
dozdobit zeleninovou oblohou. Nakonec, aby
byl teplý, uděláme sýrový přeliv. Kousek
másla rozehřejeme na pánvi, přidáme
nakrájenou cibulku, smetanu, lžičku sardelové
pasty, nastrouháme stroužek česneku, přidáme
sýr, nakrájenou pažitku, dochutíme špetkou
bílého pepře, jemně dosolíme. Vzniklou
omáčkou esteticky (z poloviny) přelijeme na
talíři nandané kuřecí řízky a za tepla
podáváme.
132. Kuřecí řízky naložené v
sósu
Kuřecí řízky,
vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička
curry, lžička pepře, lžička worcesteru,
lžička sojové omáčky. ..
Z uvedených ingrediencí připravíme sosík, do
kterého naložíme připravené kuřecí řízky.
Necháme alespoň jeden den v lednice odstát.
Na pánvičce rozehřejeme olej a na tom
osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5
minut). Příloha: rýže, hranolky, chléb.
133. Kuřecí žaludky
zadělávané
400g žaludků, sůl,
několik zrnek celého pepře a nového koření,
40g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce polohrubé
mouky, muškátový květ, 1 žloutek, 2 dl
smetany, petrželka. ..
Žaludky očistíme, opláchneme, zalijeme
studenou vodou tak, aby byly potopeny,
přidáme sůl a koření a vaříme téměř do měka.
Nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli zpěníme,
přidáme odcezené a překrájené žaludky, za
stálého míchání v trošce prochladlého vývaru
rozmícháme mouku a povaříme 10 minut. Omáčku
okořeníme, popř. dosolíme, zalijeme smetanou
se žloutkem a už jen prohřejeme. Doplníme
nadrobno nakrájenou petrželkou. Podáváme s
těstovinami nebo dušenou rýží.
134. Kuřecí stehýnka po
provensálsku
Pro 4 osoby - Sůl,
mletý pepř, 2 utřené stroužky česneku, 1/2
lžičky tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu
ušleháme se lžící citrónové šťávy a 2 lžícemi
olivového oleje. .. Směsí potřeme
kuřecí stehínka a ze všech stran opečeme.
Ohnivzdornou misku vytřeme česnekem a
naskládáme do ní stehýnka, 4 oloupaná a
rozčtvrcená rajčata a 2 cukety (neloupané,
nakrájené na 0,5 cm plátky) (okurky).
Zapékáme asi 20 min.
135. Kuřecí stehýnka Ňam -
Ňam
Kuřecí stehýnka,
brambory, mouka, strouhanka, vejce, olej,
sůl, sójová omáčka (kari). ..
Kuřecí stehýnka zbavíme dlouhé kosti (od
kolena dolů), nasolíme a přes noc naložíme do
koření. Přidáme podle chuti: kari, divoké
koření, sójovou omáčku, trochu tabaska atd.
Druhý den je obalíme jako vídeňský řízek a
rychle osmažíme na oleji. Do pekáče dáme
trochu oleje a dno pokryjeme vrstvou na
plátky nakrájených, neoloupaných syrových
brambor. Naklademe na ně osmažená stehýnka,
přikryjeme pokličkou a necháme v troubě
dopéci. Za půl hodiny stehýnka nad párou z
brambor krásně změknou.
136. Kuřecí stehýnka se
šunkou
4 kuřecí stehýnka,
100g šunky, 1 cibule, kousek másla, olej,
hladká mouka, smetana, hořčice, majonéza,
vegeta, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
..
Kuřecí stehýnka vykostíme a kosti dáme vařit
na vývar. Do masa uděláme kapsičku a dovnitř
vložíme kousek másla obaleného plátkem šunky.
Hladkou mouku smícháme s vegetou, solí,
pepřem a paprikou. Stehýnka v této směsi
obalíme a zprudka opečeme na oleji. Do
vymaštěného pekáčku dáme nakrájenou cibuli,
na ni vložíme stehýnka a pečeme asi hodinu.
Podle potřeby podlijeme a během pečení
přeléváme vypečenou šťávou. Upečená stehna
vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou směsí na
obalování, ještě podlijeme vývarem z kostí,
povaříme a prolisujeme přes sítko, aby byla
omáčka hladká. Dochutíme smetanou, hořčicí a
majonézou, promícháme, ale nevaříme. Stehýnka
na talíři přelijeme omáčkou a posypeme drobně
nakrájenou šunkou. Příloha: vařené brambory
nebo bramborové hranolky, zeleninová obloha a
salát z čínského zelí.
137. Kuřecí stehýnka pečená v
pikantní strouhance
4 zadní čtvrtky
kuřete, 4 stroužky česneku, na obalení : 1/2
šálku přesáté strouhanky, 2 lžíce opražených
pšeničných klíčků, 2 lžíce parmazánu, 1/2
lžičky mleté papriky, po 1/4 lžičce sušeného
oregana, rozmarýny a tymiánu, sůl a pepř
podle chuti. ..
Všechny přísady na obalení smícháme v
mikroténovém sáčku. Každou porci vložíme do
sáčku, pevně uzavřeme a protřepáváme, dokud
není obalena ze všech stran. Přebytečnou
strouhanku oklepeme, kuře rozložíme na plech
po třený olivovým olejem kulatou stranou dolů
a povrch posypeme drceným česnekem. Pečeme
asi 25 minut v horní třetině trouby, pak
porce opatrně uvolníme, obrátíme a dopečeme.
138. Kuřecí stehýnka v kokosovém
těstíčku
Pro 4 osoby - 4
kuřecí stehýnka (po 200g), 1 Ižička soli, 1/2
Ižičky bílého pepře, 1 lžíce sladké papriky,
6 Ižic kokosových lupínků, 1 vejce, 4 lžíce
másla. ..
Stehýnka stejnoměrně posypejte směsí soli,
pepře a papriky. Kokosové lupínky
rozkvedlejte s vejcem, stehýnka smočte, kokos
lehce přitlačte. Stehýnka vložte do
rozpáleného másla a smažte zpola přikrytá
poklicí. Po 5 minutách obraťte, nechte ze
všech stran stejnoměrně zezlátnout. Vhodnou
přílohou je rizoto s hráškem, případně i
salámem. Ke studenému masu podávejte
bramborový salát.
139. Kuřecí stehna se sójovou
omáčkou na grilu
4 kuřecí stehna, 1
stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky,
špetka pálivé papriky, špetka soli (nemusí
být, slaná je sójová omáčka), 1 lžička oleje.
..
Očištěná a omytá stehna osušíme a potřeme
směsí z utřeného česneku, sójové omáčky,
papriky a oleje. Pak je vložíme do misky, kde
jsme připravili pikantní macerát z výše
uvedených přísad. Zakryjeme fólií a dáme přes
noc do chladna uležet. Druhý den stehna
grilujeme dozlatova.
140. Kuřecí stehýnka po
myslivecku
4 stehýnka, sůl, 4
celé pepře, 1 hřebíček, 2 zrnka nového
koření, 1 bobkový list, tymián, 4-6 bobulek
jalovce, 3 lžíce oleje, stroužek česneku,
sklenku bílého vína, 2 lžíce rajč. protlaku,
cibuli, petrželku, 4 lžíce strouhaného sýra.
..
Na rozehřátém oleji opečeme stehýnka, přidáme
nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme,
přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme
doměkka. Ještě než maso změkne, přidáme
protlak, trochu vývaru nebo vody a omáčku
povaříme. Vyjmeme celá koření. Stehýnka
podáváme s rýží nebo těstovinami přelitá
omáčkou a posypaná sýrem a petrželkou.
141. Kuřecí stehýnka po
pastýřsku
4 kuřecí stehýnka, 2
lžičky majoránky, 2 lžičky tymiánu, 2 lžičky
rozmarýnu, šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje,
sůl, pepř. ..
Kuřecí stehýnka omyjeme pod studenou vodou a
osušíme, majoránku, tymián, rozmarýnu, šťávu
z citrónu a olej smícháme ve sklenici, solí a
pepřem posypeme a potom směsí oleje a koření
potřeme kuřecí stehýnka, vložíme na rošt
trouby, nebo na olej do pekáče, během pečení
potíráme zbylou směsí. Vhodná příloha: rýže
nebo bramborové hranolky.
142. Kuřecí stehna na
šalvěji
Pro 6 osob - 6
kuřecích stehýnek, Marináda: 1/8 l suchého
bílého vína, 4 lžíce vinného octa, 1/2
cibule, 5 snítek čerstvé šalvěje. Omáčka: 0,2
dl kečupu, 1 lžička medu, 0,2 dl krémovité
kysané smetany, 1-2 lžičky suchého sherry,
pepř, sůl. ..
Několik lístečků šalvěje zasuneme pod kůži na
stehýnkách, zbylou šalvěj vaříme s přísadami
na marinádu, necháme vychladnout a maso
marinujeme alespoň hodinu v ledničce. Mezitím
si připravíme ze všech přísad omáčku.
Stehýnka vyjmeme z marinády, osušíme
papírovou utěrkou, potřeme olejem a opečeme
pod rozehřátým grilem dozlatova (asi8 minut z
každé strany). Omáčku podáváme zvlášť.
143. Kuřecí křídla
Asi 10 kuřecích
křídel, 2 lžíce oleje, 2lžíce sojové omáčky,
2 stroužky česneku rozetřeného se solí,
pepřem a čili. ..
Z křídel odřízneme poslední bezmasou část,
zbývající části potřeme směsí z oleje a
koření a rozložíme je na pekáč. Necháme
naložené v chladu nejlépe do druhého dne,
před pečením křídla trochu podlijeme a
přidáme kousek másla.
144. Kuřecí křídla v pálivé
omáčce
12 kuřecích křídel (
nebo 4-6 stehen ), 1 cibuli, 1 stroužek
česneku, 100g cukru, 200ml kečupu, 2
polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl,
pepř, 2 citrony, trochu sójové omáčky.
..
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek
prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem,
kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí.
Uvedeme do varu a za stálého míchání při
velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme.
Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí křídla
(stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do
pekáče, potřeme omáčkou a v předehřáté troubě
pečeme asi 20-30 minut ( aby bylo měkké ). V
průběhu pečení křídla potíráme omáčkou.
Pečená křídla podáváme na rozložených
plátcích citronu. Zbytek omáčky podáváme
zvlášť. Příloha: rýže, hranolky, krokety.
145. Kuřecí směs na bramboráku
č.1
Kuřecí řízky, olej,
solamyl, vejce, cibule, pórek,glutasol, bílé
víno, sůl, sójová omáčka, sterilovaná kapie,
bramborákové těsto. ..
Maso nakrájíme na kousky a naložíme do nálevu
z ostatních surovin. Necháme odležet a
osmažíme na oleji. Klademe na usmažené
pramboráky.
146. Kuřecí směs na bramboráku
č.2
600g kuřecích
prsíček, olej, solamyl, vejce, cibule,
pórek,glutasol, bílé víno, sůl, sójová
omáčka, sterilovaná kapie. ..
Maso nakrájíme a naložíme do směsi z oleje,
vejce, solamylu, soli, vína, sójové omáčky a
drobně nakrájené cibule. Smažíme v rozpáleném
oleji. Před dokončením přidáme pórek a kapii.
Dochutímeglutasolem, vínem a sójovou omáčkou.
Hotovou směs klademe na bramboráčky.
147. Kuřecí nákyp se
sýrem
Pro 2 osoby - 250g
kuřecího masa, 1 vejce 50g tvrdého sýra na
strouhání, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 4 lžíce
másla nebo Hery, podle potřeby strouhanka sůl
pažitka nebo petrželka. ..
Upečené kuřecí maso umeleme, k tomu umeleme
houskou předem zvlhčenou mlékem, přidáme
žloutek, lehce osolíme, vmícháme sekanou
petrželku nebo pažitku a tuhý sníh z jednoho
bílku. Hmotu vložíme do vymazané a
strouhankou vysypané formy a v předehřáté
troubě upečeme. Těsně před dopečením ještě
povrch posypeme strouhaným sýrem. Kuřecí
nákyp doplníme vařenými bramborami a
zeleninovým salátem.
148. Kuřecí kousky v těstíčku
Kuřecí prsíčka,
sójová omáčka, pivo, hořčice, vejce, pepř,
solamyl, olej. ..
Maso nakrájíme na plátky které naložíme do
těstíčka ze sójové omáčky, hořčice, piva,
solamylu, vejce, soli a pepře. Necháme hodinu
odležet a smažíme na oleji.
149. Kuřecí kousky po
Italsku
1 kuře, 4 lžíce
oleje, 4 lžíce kečupu, sůl, špetka tymiánu.
..
Očištěné a umyté kuře vykostíme a nakrájíme
na nudličky. Osolíme a okořeníme je, zakapeme
polovinou oleje a necháme v chladnu macerovat
1-3 hodiny (nejlépe přes noc). Pak maso na
zbylém oleji zprudka opékáme po všech
stranách. Když je měkké, zalijeme je kečupem,
promícháme, ještě prohřejeme a podáváme s
těstovinami nebo brambory.
150. Kuřecí maso s
kardamonem
500g kuřecích
prsíček, 1 malá cibule, 1 kelímek bílého
jogurtu, 3 stroužky česneku, špetka mletého
zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku,
1/2 lžičky tlučeného kardamonu, sůl, 1 lžíce
sekaných mandlí, 4 lžíce oleje. ..
Maso a cibuli nakrájíme na nudličky, zasypeme
kořením a promícháme s jogurtem. Necháme asi
2 hodiny odležet v chladnu. Pak prudce
opečeme na rozpáleném oleji, přidáme mandle a
mák. Před podáváním můžeme promíchat s
vařenou rýží.
(c) Anonym, 5.5. 2010, rubrika: Recepty Diskusní příspěvky ke článku
|