Kuře na 214 způsobů
1. Kuře kung-pao
40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s
jedním vejcem a 1 lžičkou solamylu, osolit a
promíchat. Vložit do rozpáleného oleje a
osmažit do zlaté barvy. Pak přidáme 5 dkg
loupaných arašidů, chilli papričky na malé
kousky, zalijeme zálivem ze 2 lžic sojové
omáčky, 1 lžíce červeného vína, špetky cukru,
soli a glukasolu. Ještě krátce pomícháme.
2. Kuře žiguli
1 kuře, 200g nivy, 2
lžičky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý),
lžíce křenu nebo krenexu, asi 4 lžíce bílého
vína, 1/8 (120g) másla, hlávkový salát na
ozdobu..
Kuře rozpůlíme a obalíme ve strouhané nivě.
Pokud sýr opadává, tak kuře položíme do
pekáče a nivu na něj nasypeme. Pak přidáme
rozmarýn a poklademe plátky másla. Lehce
podlijeme a v rozehřáté troubě upečeme. Když
je kuře hotové vmícháme do šťávy křen a bílé
víno a necháme ještě přejít varem. Kuře
nesolíme protože dost slanosti získá od nivy.
Jednotlivé porce položíme na salátové listy a
podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.
3. Kuře Karkulka
Kuře, hladká mouka,
mletá sladká paprika, olej, sůl.
..
Kuře rozporcujeme na docela malé kousky, na
talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké
papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky
kuřete v této směsi obalíme. Do pánve dám
dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek),
a porce usmažíme.
4. Kuře tahitské
1 kuře, 6 lžic
másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lžička
rozmarýnu, lžička karí, 2 lžíce worcesteru,
tabasco, 2 lžíce sójové omáčky. ..
Nejprve si připravíme omáčku: máslo
rozehřejeme, přidáme vermut, rozmarýn, karí,
sójovou i worcestrovou omáčku, pár kapek
tabasca. Dobře promícháme a velmi zvolna
vaříme asi půl hodiny. Kuře nebo kuřecí porce
osolíme a opepříme a pečeme na rožni nebo na
mřížce nad dřevěným uhlí. Často potíráme
připravenou omáčkou.
5. Kuře floretinské
1 kuře, 1 cibule, 1
mrkev, kousek celeru, bobkový list, šťávu z
půlky citrónu, 1,25 dl bílého vína, 1 vejce,
hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení.
..
Kuře rozdělíme na porce, cibuli nakrájíme
nadrobno, mrkev a celer jemně nastrouháme,
přidáme k cibuli a zalijeme bílím vínem a
citrónovou šťávou a ještě přidáme rozdrobený
bobkový list. Do této směsy vložíme porce
kuřete a necháme nejlépe přes noc odležet v
chladu. Dbáme aby maso bylo směsí dobře
pokryto. Před přípravou maso osušíme, obalíme
v hladké mouce a rozšlehaném vajíčku, které
lehce osolíme a opepříme. V rozehřátém oleji
potom všechno osmažíme. Podáváme s bramborem.
Nezapomeneme na zeleninový salát.
6. Kuře španělské
1 kuře, 200g šunky
nebo šunkového salámu, 2 lžíce másla, 2 lžíce
oleje, 4 stroužky česneku, 5 rajčat, pepř,
sůl. ..
Kuře naporcujeme a opečeme ze všech stran na
másle. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej
a osmahneme na něm jemně usekaný česnek.
Osmahneme jenom krátce aby česnek nezhořkl a
hned přidáme kousíček másla, nakrájená
rajčata, osolíme a opepříme a dusíme. Až se
šťáva vysmahne, podlijeme horkou vodou nebo
vývarem, přidáme nasekanou šunku nebo salám,
porce opečeného kuřete a ještě pod pokličkou
dodusíme doměkka. Podáváme s brambory.
7. Kuře plněné rýží
Místo tradiční nádivky plníme kuře například
houbami nebo ananasem, mrkví, oříšky a
podobně. Kuře naplníme rýžovou nádivkou,
zašijeme a pečeme nasucho na víčku zapékací
misky. Kuře můžeme plnit i bramborami. Syrové
brambory osolíme, přidáme bylinky, kmín,
lupínky másla, opět naplníme kuře a pečeme na
sucho. Ochucenou rýži můžeme také naplnit
hlavičky žampionů, upéci a posypat strouhaným
sýrem.
8. Kuře mnoha vůní
1 kuře, 200g
Olomouckých tvarůžků, 150g libovejší anglické
slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl,
pepř, sladká paprika, olej. ..
Kuře zevnitř důkladně vymažeme utřeným
česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými
tvarůžky promíchanými se slaninou a řádně
zašijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme,
položíme ho do pekáče s olejem, obložíme
polovinami neloupaných jablek a v troubě
upečeme. Podléváme podle potřeby.
9. Kuře alla kachna
Očištěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme
kysaným zelím. Zašijeme a hodně okmínujeme.
Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem
(ne máslem) a pečeme. Po upečení vybereme z
vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře
naporcujeme a podáváme s houskovým nebo
bramborovým knedlíkem.
10. Kuře nadívané zelím jako
kachna
1 kuře, 250g
kvašeného zelí, 1 střední cibule, 100g
slaniny, 2,5 dl oleje, 2 stroužky česneku,
kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření
mleté, muškátový oříšek strouhaný, tlučený
hřebíček. ..
Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí
vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je
pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou
cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín,
trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek
a nakonec špetku muškátového oříšku a
hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť
jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme
jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a
naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a
popaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl
na pečené kuře. Naplněné kuře položíme na
pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze
místo oleje použít odpovídající množství
vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme
kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme
doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme
šťávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a
vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme,
porce vložíme zpět do pekáče a necháme spolu
se šťávou ještě krátce péci. Podáváme s
houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť,
ale můžeme je před závěrečným pečením vložit
do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom
ještě více připomínají kachnu, šťáva je však
nakyslá a zelí mastnější.
11. Kuře bez tuku
Kuře rozpůlit, osolit, dát na jenské sklo. 1
hodinu neotvírat troubu! Pak potřít máslem a
paprikou a ještě chvíli péct.
12. Kuře pod peřinou
1 menší kuře, 3
rohlíky, majoránka, 2 stroužky česneku, mletá
paprika, vegeta, olej, cibule, sůl pepř, 2
vajíčka, 500g bůčku, petrželová nať.
..
Kuře rozporcujeme a vykostíme. Do vymaštěného
pekáče vložíme vykostěné porce kuřete (křídla
a kosti použijeme na polévku), osolíme a
posypeme sladkou mletou paprikou. Na mlýnku
pomeleme střídavě bůček, rohlíky a česnek,
cibuli. Do vzniklé mleté masy přidáme vegetu,
koření, sůl, pepř, majoránku a vajíčko a vše
důkladně rukou promícháme. Vzniklou směs
poklademe na připravené jednotlivé kuřecí
porce (přikrytí peřinou). Na vrch vložíme
petrželku. Mírně polijeme olejem a dáme do
trouby asi na hodinu péci. Podáváme s
bramborovou kaší.
13. Kuře pro mlsné
jazýčky
Nachystáme si ruličky - na plátek šunky dáme
plátek sýra, na sýr plátek anglické slaniny a
stočíme. Těmito ruličkami vyplníme kuře a
můžeme je dát i pod kůži kuřete, kterou pak
zašijeme. Kuře posolíme a dáme péci do mírně
vyhřáté trouby, bez tuku, bez vody. Po 45
min. pečení potřeme rozpuštěným máslem s
grilovacím kořením, aby vznikla křupavá
kůžička. Doba pečení je podle velikosti
kuřete, asi 1,5 hod.
14. Kuře podle Judity
500g kuřecích
prsíček, 2 kolečka zavařeného ananasu nebo
stejné množství kostiček, 1 dl šťávy z
kompotu, sůl, pepř, lžíce sójové omáčky,
lžíce oleje, půl lžíce hladké mouky, 1
stroužek česneku. ..
Kuřecí prsíčka mírně osolíme (dle slanosti
sójové omáčky), opepříme, potřeme olejem, a
na zbytku oleje opečeme. Přidáme krájený
ananas, chvíli dusíme, pak maso vyndáme, a do
vypečené šťávy přidáme utřený česnek. Vlijeme
mouku rozkvedlanou v ananasové šťávě,
zakápneme sójovou omáčkou a povaříem až
zhoustne. Jako koření lze přidat rozmarýn.
Šťávou přelijeme porce masa a podáváme. Jako
příloha je rýže.
15. Pečené kuře v zelenině
2 porce pečeného
kuřete, 1 cibule, 2 lžíčky oleje, 50g
netučného párku nebo drůbežího salámu, mletá
sladká paprika, 300g rajčat, 150g vařeného
květáku, 2 sterilované okurky, sůl, sójová
omáčka, trocha štávy z pečeného kuřete,
petrželka. ..
Z porcí kuřete odstraníme větší kosti, maso
nakrájíme na kousky, párek na tenká kolečka
(salám na kostičky), rajčata ponoříme na 10
sekund do vařící vody, oloupáme a nakrájíme
na dílky, květák rozebereme na růžičky,
okurky nakrájíme na kolečka. Drobně
nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme
mletou papriku, po zpěnení hned vmícháme
rajčata a krátce podusíme. Osolíme je,
přidáme uzeninu, květák, okurky, sůl, sójovou
omáčku, usekanou petrželku a krátce podusíme.
Připravené kuře prohřejeme ve štáve od
pečení, přidáme je k zelenině a vše ješte
krátce podusíme.
16. Pečené kuře s ranou zeleninou
1 kuře, sůl, 150g
zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek,
kedluben), 2 lžíce oleje, 2 mladé cibulky.
..
Kuře osolíme. Na oleji zpěníme nadrobno
pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou
zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme do
poloměkka. Kuře naplníme zeleninou, zašijeme
a pečeme.
17. Nadívané kuře
zgödöllö
Pro 4 osoby - 1400g
kuře (2 ks), 100g houby, 150g kuřecí játra,
100g máslo, 20g sůl, 3g mletý pepř, 30g
petrželka, 4 ks houska, 2 dl mléko, 4 ks
vejce, 1g majoránka, 200g slanina, 0,5 dl
olej. ..
Z maďarské kuchyně - Houby omýt a pokrájet na
malé kostičky. Podobně nakrájet i husí játra
a oboje osmahnout v polovině množství másla.
Okořenit solí, mletým pepřem a petrželkou.
Housky namočit do mléka. Žloutky smíchat se
zbylým máslem, přidat připravenou směs hub s
játry a rovněž dobře vymačkané housky.
Okořenit solí, pepřem, majoránkou a vše
promíchat. Nakonec přimíchat ušlehané bílky.
Kuřata omýt a zvenku i zevnitř osolit. Rukou
uvolnit kůži směrem od krku a do uvolněné
kapsy mezi kůží a masem vměstnat připravenou
náplň. Slaninu nakrájet na tenké plátky a
obalit jimi prsa kuřete. Takto připravená
kuřata položit do pekáčku a s trochou oleje
péci v předehřáté troubě asi 160° dozlatova.
Propečená kuřata naporcovat a podávat s
čerstvě smaženými hranolky a salátem.
18. Nadívané jarní kuře
1 kuře, kuřecí
játra, 2 vejce, 3 žemle, 1 lžíce másla,
mléko, sůl, muškátový květ, 1 lžička sekané
petrželky, 1 lžíce spařených rozsekaných
kopřivových listů, olej. ..
Žemle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s
kořením, natěmi, solí, rozehřátým máslem,
žloutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý
sníh z bílků. Kuře naplníme nádivkou a
zašijeme. Pečeme za občasného podlévání
dozlatova.
19. Surinamské kuře v
zelí
1 celé vykuchané a
očištěné kuře, 500g kysaného zelí, 1 velká
cibule, 1 feferonka, 1 červená kapie, čtvrt
lžičky mletého zázvoru, 100g slaniny, 2 lžíce
oleje, sůl. ..
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na ni
dáme kyselé zelí i s lákem. Kuře naporcujeme,
osolíme a dáme zprudka po všech stranách
osmahnout na nakrájené a rozškvařené slanině.
Přidáme je k zelí, ochutíme nakrájenou
feferonkou a zázvorem a společně pod poklicí
dusíme do poloměkka. Nakonec doplníme na
kostičky nakrájenou očištěnou kapii a
dodusíme doměkka. Podle potřeby během dušení
podlijeme vodou a zamícháme. Podáváme s rýží
uvařenou s několika kousky hřebíčku.
20. Kanadské kuře
Kuře, 2 sklenky
vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule,
1/2 sklenice kečupu, 1 lžíce octa, sůl, pepř,
curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu,
3 stroužky česneku. ..
Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku
vody a 1/8 másla a dáme péct. Do kastrolku
dáme necelý šálek nakrájené cibule, 1/2
sklenice kečupu, sklenici vody, 1 lžíci octa,
trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 lžičky
cukru a vše vaříme pod pokličkou asi 10
minut. Po svaření zakápneme šťávou z 1/2
citronu a přidáme 3 stroužky česneku. Touto
směsí zalijeme kuře a dáme dopéci. Příloha:
bramborová kaše.
21. Katalánské kuře
1 kuře, 100g másla,
200g rajčat, 1 větší cibuli, pár celých
pepřů, sůl. ..
Kuře naporcujeme na menší kousky, osušíme a
opečeme na másle. Když už je pěkně do zlatova
přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pepř,
sůl a rajčata která si předem upravíme a to
tak, že je přelijeme horkou vodou, sloupneme,
vydlabeme semínka a zbylou dužinu nakrájíme a
jenom tu přidáme ke kuřecímu masu. Společně
pak zvolna dodusíme do měkka. Jako přílohu
můžeme dát rýži nebo těstoviny.
22. Toskánské kuře
Kuře, sůl, olej,
česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata,
pepř. ..
Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme,
necháme odležet. Na oleji opečeme na proužky
nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky
šalvěje, vložíme kuře a opečeme ze všech
stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na
kousky nakrájená rajčata a dusíme. Ochutíme
pepřem, popřípadě dosolíme. Příloha:
brambory.
23. Belgické kuře
Kuře, citronová
šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový
list, tymián, petrželka), cibule, hřebíček,
víno, pepř, sůl. ..
Kuře potřeme citronovou šťávou, vložíme do
hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný celer,
kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou,
povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli
se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl.
Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře
vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným
vývarem. Příloha: zelenina.
24. Francouzské kuře
Kuře, tavený sýr,
bylinky ( petrželka, pažitka, řeřicha,
estragon ), sůl, pepř, máslo. ..
Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně
nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme
osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme
máslem a pečeme dozlatova. Příloha: brambory.
25. Ruské kuře
1 kuře, 125g másla,
2 cibule, několik stroužků česneku, sůl.
..
Z Ruské kuchyně - Kuře naporcujeme na ploché
díly a lehce osolíme. V širokém kastrole
rozpustíme máslo, urovnáme do něj kuře,
posypeme je nahrubo nakrájenou cibulí a
česnekem. Přiklopíme pokličkou a tu zatížíme
závažím a dusíme na prudkém ohni. Přesně za 5
minut opatrně cibuli shrneme, porce obrátíme,
cibuli dáme opět na porce, ztížíme a dusíme
další 4 minuty. V Čechách používáme "Papinův
tlakový hrnec".
26. Indické kuře
Kuře, bílý jogurt,
cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list,
hřebíček, česnek, paprika (koření), kečup,
sůl. ..
Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře
naložíme asi na 2 hodiny do rozšlehaného
osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme
cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice,
pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho
vložíme kuře i s marinádou a dusíme téměř
doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek,
sladkou papriku a kečup. Povaříme a
servírujeme. Příloha: rýže.
27. Indické kari kuře
1 kuře, sůl, 1
cibule, 2 stroučky česneku, 1/2 lžičky
koriandru, 1 lžička zázvoru, 2 lžičky kari, 1
lžíce kečupu. ..
Kuře vykostíme, nakrájíme na nudličky,
posolíme a opečeme na tuku. Přidáme na jiné
pánvi opesmaženou cibuli, třený česnek a
koření. Podlejeme 2 dl vody a dusíme.
Dochutíme kečupem a worchesterem.
28. Tatranské kuře
Kuře, žampióny,
cibule, pórek, vepřová šťáva, sýr eidam,
solamyl, olej, sůl, petržel, rajče,
bramborákové těsto, anglická slanina.
..
Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné
kousky, smícháme se solí a solamylem a na
opečeme na oleji. Přidáme žampióny,
orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí
a pórkem a podusíme. Z bramborákového těsta
vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme
do zapékací misky (vždy 1 porce po 3
kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem
slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme.
Podáváme zdobené petrželkou a rajčaty.
29. Indiánské kuře
Kuře, grilovací
koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo,
brusinkový nebo rybízový kompot.
..
Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením.
Naplníme na osminky nakrájenou cibulí,
jablkem a celerem, osolíme, vložíme na pekáč.
Rozpustíme máslo a smícháme s grilovacím
kořením. Částí podléváme, částí během pečení
potíráme. Podáváme s kompotem. Příloha:
knedlík, brambory.
30. Tondovo kuře
1 kuře, olej,
cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř,
bobkový list, jalovec, dva malé protlaky,
cukr, malý kečup, česnek, provensálské
koření. ..
Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli,
1 dl mléka.
Kuře rozporcujeme, porce osolíme a popepříme.
Na dno pekáčku nalijeme trochu oleje, dno
pokryjeme na kolečka pokrájenou cibulí,
mrkev, petržel, celer. Na zeleninu dáme
rozporcované kuře, přidáme lisovaný česnek,
okořeníme jalovcem, pár bobkových lístků,
malinko pocukrujem. Na to dáme oba malé
protlaky, kečup.
Vše zalijeme vodou a zasypeme provensálským
kořením. Přiklopíme a dáme péci do trouby.
Jako příloha se podávají noky ale může být
chleba, těstoviny atd.
Příprava noků: Z výše uvedených surovin
vypracujeme těsto husté jako na lívance a
nakapeme (nastrouhat) do vařící osolené vody.
Vaříme od bodu varu 8 -10 minut.
31. Koňakové kuře
1 kuře, 8 dl koňaku,
celá husí játra, 120g sterilovaných žampiónů,
špetka chilli. tlučený hřebíček.
..
Čisté kuře podélně rozpůlíme, a uvaříme
(dusíme) v 6 dl koňaku. Až bude kuře
poloměkké. Potom jednu půlku kuřete naplníme
husími játry a posypeme tlučeným hřebíčkem.
Druhou půlku naplníme nakrájenými žampióny a
posypeme špetkou chilli koření. Obě půlky
dáme do pekáčku, podlijeme zbylým koňakem a
dopečeme v předehřáté troubě doměka. Jako
příloha jsou vhodné hranolky opečené nasucho.
32. Karamelové kuře
Papáníčko Stelly
Zázvorkové. ..
Kuře operu a dobře osuším. Vnitřek kuřete
osolím a vložím do něj jednu oloupanou
cibuli, kterou po upečení vyndám. Kuře peču v
horké troubě na teflonovém pekáčku prsíčkama
dolů a bohatě potírám připravenou směsí z
horké vody, oleje, cukru, sladké papriky a
citrónové kůry střídavě s rozpuštěným máslem.
Po 20 minutách kuře obrátím a za stálého
potírání ho dopeču. Takto připravené kuře
podávám s kompotem a bílým pečivem.
33. Mandlové kuře
1 kuře, sůl, olej,
máslo, 50g mandlí, petrželová nať.
..
Čtvrtky kuřete posolíme a opečeme na směsi
oleje a másla. V troše másla osmahneme
rozpůlené mandle. Upečené kuře klademe na
nahřáté talíře, posypeme mandlemi a ozdobíme
petrželí.
34. Rychlé kuře
1 kuře, sůl, kmín,
olej a kousek másla. ..
Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a
naporcujeme. Do pekáče vlijeme trochu oleje,
nasypeme kmín (nešetříme) a na něj položíme
osolené porce kuřete, které na povrchu také
trochu posypeme kmínem. Maso opečeme po obou
stranách do zlatova a nakonec na něj dáme
hoblinky z másla. Příloha: brambory a pórkový
salát.
35. Pytlácké kuře
Pro 4 osoby - 4
kuřecí prsa, 1 lžíce másla, 3 na proužky
nakrájené mrkve, 1/2 na proužky nakrájené
zelené papriky, 1 cibule - nakrájená na
kolečka, 700 ml kuřecího vývaru, 100 ml
bílého vína, 1 bobkový list, 2 lžíce nasekané
čerstvé pažitky, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a
pepř. ..
Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, mrkev a
papriku. Na mírném plameni opékáme asi 5
minut. přidáme kuře a přikryjeme pokličkou.
Dusíme dalších 5 minut. přidáme kuřecí vývar,
víno a koření a dusíme na mírném plameni
(šťáva nesmí bublat) tak dlouho, až je ku ře
hotové. Příloha: vařené brambory, těstoviny.
36. Labužnické kuře
1 kuře, sáček
kysaného zelí, 1 nožička paprikové klobásy
(čabajky), grilovací koření, sůl, máslo na
pečení. ..
Klobásu umeleme a smícháme se zelím, které
jsme dle potřeby propláchly a pokrájeli.
Směsí naplníme kuře a otvor zašijeme.
Osolíme, posypeme grilovacím kořením a dáme
péci na kousek másla. Podáváme s bramborovými
knedlíky.
37. Zadělávané kuře
1 kuře, 40g másla,
60g hladké mouky, sterilovaný květák
(případně čerstvý, povařený), 300g kolínek,
sůl, citrónová šťáva, mléko. ..
Kuře rozporcujeme, osolíme, vložíme do
kastrolu, podlijeme a dusíme. Když je měkké,
vyjmeme ho, mléko rozšleháme s moukou a za
stálého míchání vlijeme do šťávy. Několik
minut povaříme a šťávu přecedíme. Omáčku
dochutíme citrónovou šťávou a podle chuti
dosolíme. Nakonec přidáme květák a máslo.
Porce kuřete v omáčce prohřejeme. Jako
přílohu podáváme kolínka.
38. Pikantní kuře č.1
Očištěné kuře potřeme česnekem rozetřeným se
solí, pokapeme olejem, a necháme odležet. Pak
vložíme na vymaštěný pekáč a pečeme v troubě,
případně grilujeme. Vypečenou šťávu smícháme
s paprikou, pepřem a kari kořením, během
pečení kuře podléváme. Do šťávy můžeme
rozpustit i trochu másla. Po upečení kuře
vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, rozmícháme,
podlijeme vodou a povaříme. Porce kuřete se
šťávou podáváme s brambory nebo rýží.
39. Pikantní kuře č.2
Kuře se rozdělí na porce a pomaže, nechá se
zaležet a na másle se upeče. POMAZÁNKA: 1
lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžíce
citrónové šťávy, 1 lžička papriky, 2 stroužky
česneku se solí, sůl dle potřeby.
40. Pikantní labužnické
kuře
1 menší kuře (1 kg),
1 polévková lžíce oleje, 1 lžíce plnotučné
hořčice, 3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety,
šťáva z poloviny citrónu, špetka soli, špetka
oregana a 1 lžíce petrželky. ..
Připravíme si marinádu a jednotlivé porce
kuřete jí potřeme. Zabalíme do mikroténové
fólie a dáme nejméně na 1 hod. do lednice.
Pak porce naskládáme do pekáče, poklademe asi
2 lžícemi másla a dáme do vyhřáté trouby. V
průběhu pečení kuře zpočátku podléváme 2 dcl
vývaru z drůbků. Potom jej poléváme výpekem.
Po 20 min. teplotu zmírníme a pečeme
dozlatova.
41. Pikantní kuře s kysaným
zelím
500g vykostěného
kuřecího masa, 250g kysaného zelí, 3 stroužky
česneku, sůl (není-li zelí příliš slané,
jinak nesolíme), pálivá paprika, 1 lžíce
cukru, špetka mletého zázvoru, 2 lžíce sádla.
..
Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a osmahneme
na troše sádla. Okořeníme a dáme stranou do
tepla. Mezitím na zbylém sádle podusíme zelí
s cukrem doměkka. Pak do něj vmícháme maso a
ještě společně asi 5 minut dusíme. Pak
necháme pár minut pod pokličkou a podáváme s
dušenou rýží.
42. Netradiční obalované
kuře
Pro 4 osoby - 4 kusy
kuřecích noh bez kůže, 120 ml bílého jogurtu,
40 g ovesných vloček, 45 ml mléka, 3 lžičky
hořtice, 3 lžičky čerstvé a nebo sušené
zelené petrželky či tymiánu, sůl, pepř dle
chuti. ..
Předehřejem troubu na 200 stupňu Celsia.
Smícháme mléko se dvěma lžičkami hořtice,
solí, pepřem a potřeme připravené kuře, které
pak obalujeme v ovesných vločkách. Připravené
obalené kuře pečeme do zlatova na plechu asi
40 minut. Tak dlouho, až z kuřete nevytéhá
růžová štáva. Rozmícháme bílý jogur s jednou
lžičkou hořtice, nasekanou zelenou petrželkou
či tymiánem, docutíme solí a pepřem dle
chuti. Servírujeme s pečeným kuřetem a vaší
oblíbenou přílohou.
43. Sváteční kuře se
sýrem
1 kuře, šťáva z
citronu, 200g eidamu, tuk na smažení, sůl,
pepř, hladká mouka podle potřeby, zelená
petrželka. ..
Maso z prsíček, stehen a boků oddělíme od
kosti, ukrojíme na řízky, osolíme, opepříme,
pokapeme citrónovou šťávou a přikryté
mikrotenovou fólií dáme do chladna odležet.
Sýr nastrouháme. Pak kuřecí řízečky obalíme v
mouce, prudce osmažíme na rozpáleném tuku po
obou stranách a ještě za horka posypeme hrstí
strouhaného sýra. Ihned podáváme ozdobené
zelenou petrželkou, doplněné vařenými
brambory a zeleninovým salátem nebo kompotem.
44. Zapékané kuře ve šlehačce
1 kuře, pálivá
paprika mletá, sůl, pepř, 20 stroužků
česneku, šlehačka ,400g eidamu. ..
Kuře rozporcujeme, posolíme a opepříme
(vetřeme) a naklademe do pekáčku, jemně
poprášíme pálivou paprikou, přidáme na plátky
nakrájený (nelisovat) česnek, česnekem
nešetříme, vše zalijeme šlehačkou, a navrch
posypeme strouhaným sýrem (je ho hodně). Dáme
do trouby péci při teplotě 200 stupňů na
hodinu. Podáváme s vařenými brambory.
45. Uzené kuře s kukuřicí
1 uzené kuře nebo 4
uzená stehna, 2 sáčky mražené kukuřice, 8
středně velkých brambor, sůl, pepř, rostlinný
tuk, 3 stroužky česneku, trocha horké vody
nebo vývaru. ..
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky
široké asi 0,5 cm. V pekáči rozpustíme tuk,
přidáme plátky brambor, posypeme je
rozdrceným česnekem, pepřem a solí a opatrně
promícháme. Na směs položíme porce kuřete,
malinko podlijeme vývarem, přikryjeme
alobalem, vložíme do předem vyhřáté trouby a
na mírném ohni pečeme do změknutí brambor.
Kukuřici uvaříme, scedíme a při podávání
obložíme kolem kuřete na bramborách.
46. Citrónové kuřátko
400g kuřecího masa,
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce vína,
1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce cukru, šťáva z
1 citrónu, 1 vejce, 50g čínského zelí, 2
rajčata, 1 lžíce škrobu, 1 lžička hladké
mouky, ocet, sůl. ..
Na silnější plátky nakrájené kuřecí maso
mírně opepříme a smícháme s marinádou, kterou
jsme připravili z citrónové šťávy, 1 lžičky
vína, škrobu a mouky. Necháme 20 minut v
chladu odležet. Na rozpálený olej vložíme
maso, dobře promícháme a asi 3 minuty prudce
restujeme. Pak přidáme kečup, sójovou omáčku,
dochutíme cukrem a octem a přisolíme. Ještě
chvíli restujeme, pak přendáme na teplý talíř
a zdobíme plátky rajčete a citrónu a jemnými
nudličkami čínského zelí. Prodáváme s
hranolky nebo rýží.
47. Ebenové kuřátko
Asi dvoukilové kuře,
3 jablka, 10 dkg vlašských ořechů, 1 sáček
rozinek, kečup, sůl, kmín, 1 skořicový cukr,
1 dcl vody, 2-3 dcl červeného vína.
..
Kuře omyjeme, osušíme, posolíme, pokmínujeme
a pořádně potřeme kečupem. Jablka zbavená
jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou a
vínem a dáme péci hřbetem vzhůru. Pečeme asi
při teplotě 200 C. Zbylá jablka nakrájíme na
kostky, posypeme skořicovým cukrem. Po 45
minutách pečení, kuře obrátíme a přidáme
jablka, ořechy a rozinky. Za občasného
podlévání dopečeme.
48. Kuře s banány č.1
Kuře, sůl, pepř,
banány, mouka, petrželka. ..
Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře,
osolíme, opečeme, zalijeme vodou a dusíme.
Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem,
zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme
doměkka. Před dopečením přidáme nadrobno
nakrájenou petrželku. Příloha: brambory.
49. Kuře s banány č.2
1 kuře, 2 banány, 1
lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého
zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, sůl.
..
Kuře rozdělíme na 4 porce, dáme do pekáčku,
podlijeme šálkem vody, osolíme, posypeme
zázvorem a pokapeme sójovou omáčkou. Během
dušení občas podléváme, až je kuře téměř
měkké, potom přidáme na tenká kolečka
nakrájené banány. Nakonec zahustíme škrobovou
moučkou, rozpuštěnou v trošce vody. Ještě
krátce povaříme a dochutíme. Podáváme s
vařenou rýží a kompotem.
50. Kuře s hráškem č.1
Kuře, cibule, mouka,
vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu,
zelený hrášek. ..
Kousky kuřete osmahneme na tuku, vyjmeme. Pak
osmahneme dozlatova cibuli, zaprášíme moukou,
zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme. Přidáme
kousky kuřete, osolíme, opepříme, přidáme
špetku muškátu, dusíme doměkka. Mezitím
uvaříme zelený hrášek. Hotové kuře přelijeme
scezenou šťávou a obložíme hráškem. Příloha:
hranolky, brambory, rýže.
(c) Anonym, 21.4. 2010, rubrika: Recepty Diskusní příspěvky ke článku
|